Elevii descoperă un mamifer fascinant: liliacul. Lecția va fi transmisă online
Miercuri, 15 noiembrie, de la ora 10:00, elevii descoperă un mamifer fascinant: liliacul. Drona „Educație la înălțime” transmite direct din Parcul Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina din județul Hunedoara.
Noua lecție a proiectului „Educație la înălțime” le arată copiilor că liliacul este un mamifer interesat, cu o istorie bogată în mitologie și folclor. Profesoarele Anda Culișir și Cristina Ciocoiu intră în peștera Cioclovina cu Apă, iar acolo vor face experimente și vor detecta lilieci. Cele două cadre didactice sunt însoțite de biologi și speologi, care vor spune povestea fascinantă a peșterii și a descoperirilor care s-au făcut în ea.
„Elevii vor afla informații diverse legate de lilieci, de la cum sunt ei portretizați în mitologie și folclor până la modul uimitor prin care se deplasează cu ajutorul ecolocației. În cadrul lecției, care va fi transmisă pe canalul YouTube și pe pagina Facebook Educație la Înălțime, elevii din trei școli din țară vor intra pe Zoom în dialog cu profesorii de pe teren și cu invitații lor”, transmit reprezentanții „Educație la înălțime”.
Sumarul lecției
Lecția despre lilieci va avea o durată de 45 de minute și va cuprinde un concurs cu premii pentru cele trei școli care vor intra pe Zoom. Ele constau în cărți de la editura Arthur și au o valoare de 2400 de lei. De asemenea, concursul are un segment deschis tuturor claselor din țară și din Republica Moldova care vor urmări lecția la ora transmisiei, care pot câștiga două premii constând în cărți la alegere în valoare de 300 de lei.
În cele 45 de minute vor fi abordate următoarele subiecte:
Introducere
Localizare – Parcul Național Grădiștea Muncelului Cioclovina – Munții Șureanu
Descriere Peștera Cioclovina cu Apă
Ce s-a descoperit în Peștera Cioclovina
Vedeta lecției – liliacul. Ce este liliacul?
Câte specii de liliac există în lume și la noi în țară
Liliacul în mitologie – demonizarea liliacului
Experiment în peșteră – ecolocația
Invitat – biolog din cadrul Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina
Invitat – speolog. Despre Peștera Cioclovina uscată, exploatarea de guano și descoperirile din această peșteră
Sesiune întrebări cu răspuns fulger pentru cei doi invitați
Experiment cu detectorul de lilieci
Întrebări de la clase Zoom pentru invitați
Concurs deschis școlilor din țară – două premii în cărți
Concurs clasele din Zoom – premii în cărți
Concluzii
Final lecție
Dicționar
Ecolocație: Modalitate de orientare a unor organisme în mediu cu ajutorul ultrasunetelor reflectate de anumite obstacole;
Speologie: știință care are ca obiect explorarea și studiul complex al peșterilor.