Scrima, un sport incluziv. Când se lansează primul curs pentru persoanele cu dizabilități locomotorii
Vineri, 10 noiembrie, este o zi specială pentru Asociația Club Sportiv Floreta Timișoara. Scrima este un sport incluziv, iar în acest final de săptămână va fi lansat primul curs de scrimă din România destinat persoanelor cu dizabilități locomotorii. Acesta se adresează atât copiilor, cât și adulților.
Scrima are multe avantaje care contribuie la dezvoltarea fizică și psihică a celor care practică acest sport. Cursul va avea loc la Timișoara, sub coordonarea antrenorilor ACS Floreta. El va fi susținut de Ana Maria Brânză, campioană olimpică la scrimă și Oshvalt Richard, vicecampion olimpic la paralimpici. ACS Floreta va pune la dispoziție echipamente adaptate persoanelor cu dizabilități, precum și un program de antrenament personalizat, în funcție de nevoile sportivilor.
Cursurile se vor organiza începând cu data de 10 noiembrie, la sala de sport a Liceului „I.C. Brătianu”, strada Piața Iancu Huniade, nr. 2, Timișoara, în intervalul orar 17:00 – 19:00. Proiectul este unul pilot, iar în funcție de interesul sportivilor va deveni parte din antrenamentele recurente ale clubului. Înscrierile se pot face la adresa www.floreta.ro.
„Cel mai important lucru pe care îl înveți în sport este că trebuie, înainte de orice, să fii un team – player. ACS Floreta este un jucător de echipă nu doar în sală, ci și în comunitate și crede că ambiția, curajul și câștigul nu trebuie să cunoască nicio dizabilitate. De aceea, am lansat primul curs de scrimă din România dedicat persoanelor cu dizabilități locomotorii, care pot descoperi acest sport complex, adaptat nevoilor lor. Ne dorim ca acesta să fie un prim pas pentru un sport mai inclusiv în România. Și ne angajăm să îl promovăm și susținem în clubul nostru”, spune Iulian Teacă, antrenor de scrimă la Asociația Club Sportiv Floreta Timișoara.
Un pas înainte pentru România și pentru scrimă
Ana Maria Brânză este una din persoanele care a reprezentat țara pe cele mai mari podiumuri. Aceasta se declară încântată de faptul că România și scrima devin prietenoase cu persoanele cu dizabilități. „Ce progres pentru scrima românească să lanseze primul curs de scrimă pentru persoanele cu dizabilități! Ce progres pentru România să facă un pas înainte pentru un sport mai tolerant și inclusiv. Sunt mândră să îi susțin. Sunt bucuroasă să fiu la deschiderea acestui curs și îmi doresc ca tot mai mulți copii și adulți cu dizabilități locomotorii să cunoască frumusețea scrimei. Să descopere sentimentul unic de confruntare, strategia și curajul din spatele fiecărui asalt”, a declarat Ana Maria Brânză.