MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Pământul ascunde rămășițele unei alte planete
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre studiul potrivit căruia Pământul ascunde rămășițele unei alte planete.
Originile planetei noastre devin din ce în ce mai misterioase. Cercetătorii de la Institutul de Tehnologie din California au dezvăluit noua lor teorie legată de cele două formațiuni masive de pe suprafața Terrei, care sunt studiate de zeci de ani.
Planeta Theia
Echipa Caltech a ajuns la concluzia că formațiunile din mijlocul Pământului reprezintă rămășițele unei planete străvechi și uitate. Cele două formațiuni au fost descoperite, potrivit studyfinds.org, în anii 1980. Una dintre ele se află sub continentul african, iar cealaltă sub Oceanul Pacific. Se crede că aceste regiuni conțin o proporție mai mare de fier, făcându-le mai dense și provocând încetinirea undelor seismice. Practic, așa au fost descoperite.
Noul studiu, care a fost publicat în revista Nature, arată că respectivele rămășițe aparțin unei planete care s-a ciocnit cu Pământul acum miliarde de ani. Se crede că acest eveniment este același care a dus la crearea Lunii. Numele planetei care s-ar fi ciocnit cu Pământul poartă numele Theia. Aceasta avea dimensiuni mai mici decât Terra, iar oamenii de știință spun că în urma coliziunii rămășițele ei au format cele două formațiuni, dar și Luna.
Cum s-a ajuns la ideea că Theia are rămășițe pe Pământ
Autorul principal al studiului este Qian Yuan, geofizician și cercetător al Laboratorului seismologic al Caltech. Ideea că vechea planetă Theia ar putea avea rămășițe pe Pământ a apărut întâmplător, la un seminar despre formarea planetelor susținut de Mikhail Zolotov. Profesorul explica că nu a fost găsită vreodată vreo urmă a planetei Theia, iar Yuan știa că Luna este bogată în fier. Așa a făcut legătura că rămășițele planetei Theia au ceva în comun cu cele două formațiuni bogate la rândul lor în fier, dar și cu Luna. Qian Yuan nu este primul om de știință care ia în considerare posibilitatea ca Luna și formațiunile aflate sub continentul african și Oceanul Pacific să fie alcătuite din rămășițele planetei Theia.