Fenomenul spectaculos de pe cerul României nu a fost auroră boreală. Iată ce s-a întâmplat
Ieri seară, 5 noiembrie, internetul a fost împânzit de fotografii cu așa zisa „auroră boreală”. Ea a fost surprinsă în mai multe județe din țară, acolo unde cerul a fost senin. Deși la început unii erau îngrijorați de fenomen, într-un final s-a aflat că este vorba despre o auroră spectaculoasă, dar nu despre o auroră boreală.
Fenomenul astronomic nu putea trece neobservat. O „perdea” roșie și strălucitoare părea că coboară din cer. În mod normal astfel de evenimente au loc la latitudini mari, după Cercul Polar, dar iată că acum oamenii au avut ocazia să se bucure chiar din casele lor de acest fenomen extrem de rar. Ultima dată aurora a fost vizibilă în România în anul 2015.
Astronomul Adrian Șonka a explicat la Digi24 cum a fost posibil ca românii să se poată bucura de auroră. În urmă cu câteva zile, în 3 noiembrie, a avut loc o erupție solară. Atunci când particulele emise din urma erupției au ajuns pe Pământ și au interacționat cu atmosfera terestră s-a format acea „perdea” roșie spectaculoasă. Adrian Șonka a mai explicat că nu se poate spune când vor mai avea loc astfel de fenomene. Pentru asta trebuie să fie îndeplinite mai multe condiții.
De ce nu poate fi numită auroră boreală
Aurora de duminică seară a fost văzută din Timiș, Cluj, Bihor, Caraș – Severin, Ialomița, București, Tulcea etc. În timp ce unii s-au bucurat live de fenomen, alții au admirat pozele publicate pe rețelele de socializare. Din păcate, în zonele în care a fost înnorat sau a plouat aurora nu a putut fi văzută. Deși a fost un fenomen spectaculos, e greșit să spunem că pe cerul României a fost vizibilă aurora boreală. Denumirea de „auroră boreală” face referire la locul unde se manifestă acest fenomen. Boreal înseamnă nordic. Așadar, e imposibil ca vreodată să apară, pe cerul țării noastre, o auroră boreală. Fenomenul de aseară poate fi numit „auroră”, dar nu „auroră boreală”.