Facebook și Instagram, date în judecată de procurorii americani. Motivul are legătură cu copiii
Deși internetul oferă numeroase opțiuni utile și educative de petrecere a timpului, atenția copiilor și a tinerilor este captată de diverse aplicații. Facebook și Instagram, două dintre cele mai utilizate dintre ele, au fost date în judecată de procurorii americani.
Plângerea depusă în California acuză compania Meta că a influențat cu bună știință copiii și adolescenții să folosească social media, devenind dependenți de aceste aplicații. 42 de procurori generali din 33 de state susțin că sănătatea mintală a tinerilor este pusă în pericol de Instagram și compania mamă Meta. Printre state se numără New York, California, Colorado, Louisiana, Carolina de Sud, Washington, iar lista continuă.
Capcană pentru tineri și adolescenți
„Meta a exploatat tehnologii puternice și fără precedent pentru a atrage, implica și, în cele din urmă, prinde în capcană tinerii și adolescenții”, se arată în plângerea depusă, potrivit theguardian.com. Cei care au înaintat procesul spun că Meta se străduiește să se asigure că tinerii petrec cât mai mult timp posibil pe rețele de socializare. Chiar dacă este cunoscut faptul că adolescenții și copiii sunt sensibili la nevoia de aprobare sub formă de like-uri din partea altor utilizatori.
Pe internet au apărut deja primele reacții din partea oamenilor. Aceștia consideră că și alte companii ar trebui trase la răspundere privind conținutul distribuit. „Așa pot să dea orice în judecată. De la jocuri video până la alimente. Nu cred că o singură companie este responsabilă de genul acesta de conținut”, spune cineva în mediul online. „TikTok oare pe când?”, se întreabă altcineva.
Începe războiul împotriva aplicațiilor apreciate de copii și tineri
Meta nu este la primul proces. Atât compania care deține Facebook și Instagram, cât și Snapchat, Google sau TikTok au fost acuzate că le fac rău tinerilor și copiilor. Tot în America, la începutul anului, avocații care reprezintă peste 100 de familii au depus o plângere privind rețelele de socializare menționate. Într-o declarație comună, avocații din acel caz au aplaudat demersul procurorilor generali din SUA. „Acest pas semnificativ subliniază urgența incontestabilă de a aborda impactul platformelor de social media. Acestea creează dependență și sunt dăunătoare. O chestiune de interes primordial deoarece continuă să contribuie la o criză de sănătate mintală omniprezentă în rândul tinerilor”, au declarat aceștia.
Reprezentanții companiei Meta au transmis că sunt dezamăgiți de modul în care procurorii au ales să procedeze. „Suntem dezamăgiți că, în loc să lucrăm în mod productiv cu companiile din întreaga industrie pentru a crea standarde clare și adecvate vârstei pentru numeroasele aplicații pe care le folosesc adolescenții, procurorii generali au ales această cale”, a declarat un purtător de cuvânt al Meta, potrivit aceleași surse.