Locuri de poveste din România. Palatul Crețulescu, o clădire impresionantă din București
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În Sectorul 1 al Capitalei, pe strada Știrbei Vodă nr. 39, se regăsește Palatul Crețulescu. Cunoscut și sub denumirea de Kretzulescu, este vorba despre un palat istoric neogotic, amplasat chiar lângă Parcul Cișmigiu. El a aparținut Elenei Kretzulescu (1857 – 1930), care, la rândul ei, a moștenit terenurile și casele tatălui său. Povestea palatului a început atunci când, la începutul secolului XX, în 1902, Elena l-a angajat pe arhitectul Petre Antonescu și l-a rugat să construiască o clădire mare, în stilul Renașterii franceze cu influențe baroce. Petre Antonescu a fost cel care a construit clădirea fostului Palat administrativ din Craiova și clădirea Băncii de Investiții din București, dar și clădirea Primăriei Municipiului București.
După doi ani dorința Elenei a devenit realitate. Fiind o iubitoare a naturii și a florilor, ea a transformat grădina palatului într-o grădină de poveste. „În jurul palatului, Elena Kretzulescu a amenajat un parc în suprafață de aproape două hectare cu terase, fântâni arteziene, bazine, izvoare și poduri”, se arată în cartea „Palate din București” a lui Narcis Dorin Ion. Astăzi grădina despre care vorbim este parte din renumitul Parc Cișmigiu.
Cui aparține azi Palatul Kretzulescu
Ajunsă la o vârstă la care nu mai putea să aibă grijă de palat, Elena Kretzulescu a decis, în 1927, pe când avea 70 de ani, să-l vândă Primăriei Capitalei. În anii care au urmat Palatul Kretzulescu a găzduit Muzeul de Artă Religioasă. Apoi, între anii 1948 – 1972 el a fost sediu pentru diferite instituții. Începând cu anul 1972 clădirea a găzduit Centrul European de Învățământ Superior al UNESCO, iar în 2003 a trecut printr-un proces de renovare, îmbrăcând haine noi. Astăzi clădirea aparține Ministerului Educației, potrivit wikipedia.org, și nu este deschisă pentru public. În schimb, oricine trece pe strada Știrbei Vodă poate admira, la numărul 39, un palat istoric impresionant.
Dicționar
Neogotic: (stil în arhitectură și artă) care reevaluează goticul și prelucrează formal elementele lui decorative.