Competiția care simulează procese este dedicată elevilor de liceu din întreaga lume. Proiectul le oferă acestora posibilitatea de a dezbate și a dezvolta cunoștințele de drept internațional, având ca scop promovarea educației civice, a drepturilor omului, a statutului de drept și a justiției internaționale în rândul tinerilor. Întâlnirea va permite, de asemenea, participanților să facă schimb de idei și să se bazeze pe procesul de învățare interculturală. În cadrul concursului sunt prezenți elevi, profesori și experți juridici din Bulgaria, Polonia, Olanda, Macedonia de Nord și Regatul Eswatini, o țară din sudul Africii.
Concursul internațional „Moot Court”, unic în România, a fost organizat pentru prima dată în 2017. Impactul lui a fost unul puternic, iar asta a dus la organizarea lui în continuare. A devenit, practic, o tradiție pentru Colegiul Național Pedagogic „Carol I” din Câmpulung Muscel. Tema ediției din acest an vizează un conflict armat iscat între două țări imaginare. Se au în vedere implicațiile economice, sociale, energetice, financiare și ecologice.
Care sunt beneficiile unui astfel de concurs
Hinke Nauta este vice – ambasador la București al Regatului Țărilor de Jos, țară ce sprijină și cofinanțează concursul. Ea a vorbit, la Radio România Actualități, despre beneficiile pe care competiția le oferă. Elevii s-au pregătit săptămâni la rând pentru a lua parte la concursul de procese simulate. „Chiar dacă este un joc, ei iau totul foarte în serios. Pentru că s-au pregătit intens timp de două – trei luni pentru acest concurs de procese simulate. Cred că ei vor avea diverse experiențe, vor râde împreună după aceea amintindu-și despre ele. Dar experiențele acestor schimburi vor fi foarte folositoare, fie ele și dezamăgitoare, peste care vor trece cu siguranță”, a declarat Hinke Nauta.