Educație financiară în școli. Proiectul se află în consultare publică
Ministerul Educației anunță că a pus în consultare publică proiectul Strategiei Naționale de Educație Financiară 2023 – 2030. Acesta vizează predarea de educație financiară în școli, în acord cu prevederile Legii învățământului preuniversitar.
Educația financiară este importantă pentru toată lumea. Potrivit proiectului, pentru îmbunătățirea gradului de educație financiară la nivelul întregii populații este necesară o viziune unitară la nivel de instituții cheie în domeniul financiar. Obiectivele proiectului sunt:
Creșterea gradului de educație financiară prin formarea de competențe în domeniul educației financiare, în rândul copiilor și adolescenților și pregătirea lor pentru a deveni consumatori informați de produse, instrumente și servicii financiare;
Îmbunătățirea cunoștințelor și a abilităților populației adulte de a planifica finanțele proprii, de a economisi, de a fi consumatori informați de servicii, produse și instrumente financiare și de a-și îndeplini obligațiile fiscale;
Creșterea accesului operatorilor economici la soluții financiare în scopul întăririi disciplinei financiare a acestora.
Importanța educației financiare în rândul elevilor
Ministerul Educației a scos în evidență, într-o postare pe Facebook în care a anunțat proiectul, care sunt principalele motive pentru care e important ca educația financiară să fie predată în școli. Printre ele se numără:
Înțelegerea rolului și a funcției banilor;
Înțelegerea necesității planificării financiare și înțelegerea beneficiilor aduse de amânarea satisfacțiilor imediate;
Înțelegerea dificultății financiare și dezvoltarea atitudinii necesare pentru evitarea acestora;
Dezvoltarea comportamentului orientat către economisire.
Printre direcțiile de acțiune prevăzute în proiect se numără și Direcțiile de acțiune pentru copii și tineri până în 25 de ani. „Copiii și tinerii până în 25 de ani” sunt un grup-țintă care necesită atenție specială și intervenții intensive. Educația financiară reprezintă un tip de educație care este necesar să înceapă cât mai devreme posibil și să fie realizată pe termen lung. Educarea noii generații încă de la cele mai fragede vârste permite acumularea cunoștințelor și abilitaților necesare pentru un comportament financiar responsabil în viitor”, se arată în proiect.
Pentru a preda educației financiară, și cadrele didactice vor trece printr-un proces de pregătire. „Educarea copiilor și tinerilor se poate realiza în cadrul învățământului formal. Ceea ce implică și necesitatea pregătirii cadrelor didactice în acest sens. De asemenea, un rol important este atribuit familiei. De obicei, părinții sunt cei care au cea mai timpurie și puternică influență asupra modului în care copiii își gestionează finanțele în viitor”, se mai arată în proiect.
Strategia Națională de Educație Financiară 2023 – 2030 se află în consultare publică, iar proiectul poate fi accesat aici. Propunerile și sugestiile pot fi trimise în 10 zile calendaristice de la data publicării, la adresa upp.edu@edu.gov.ro.