Noutăți privind domeniul jocurilor de noroc. Deși accesul minorilor este interzis, sunt tot mai mulți dependenți
Noutăți privind domeniul jocurilor de noroc. Unul din proiectele legislative pe această temă a primit raport favorabil din partea senatorilor din Comisia juridică. Documentul prevede o taxare suplimentară pentru companiile din domeniu. Deși accesul minorilor este interzis prin lege, statisticile arată că tot mai multi adolescenți din Romania sunt dependenți de jocuri de noroc.
Ordonanța de urgență vizează niveluri mai mari pentru taxele aferente licenței de organizare și de exploatare a jocurilor de noroc. În plus, prevede interzicerea băuturilor alcoolice în locații. Pe tema jocurilor de noroc există mai mult de 20 de proiecte legislative depuse, potrivit președintelui Comisiei juridice din Senat, Cristian Țăgârlaș.
„Există peste 20 de proiecte legislative pe domeniul jocurilor de noroc. În momentul de față nu există un singur partid sau un grup care să susțină mai mult sau mai puțin combaterea acestui flagel la aceste adicții. Problema este a Camerei Deputaților, care în momentul de față ține în sertar peste 15 – 16 proiecte legislative și nu le dă drumul la vot”, a explicat Cristian Țăgârlaș, potrivit Radio România Actualități.
Accesul minorilor este interzis
Prin lege, organizatorii sunt obligaţi să interzică accesul minorilor în locaţiile specializate pentru desfăşurarea de jocuri de noroc, la mijloacele de joc ori la sistemele informatice care permit participarea la jocul de noroc. În scopul stabilirii dreptului de participare la jocul de noroc, organizatorii pot solicita participanţilor prezentarea unui act de identitate. In ciuda acestui fapt, statisticile arată că tot mai mulţi adolescenţi români sunt dependenţi de jocuri de noroc.
Jocurile de noroc vor fi scoase din orașe
Un alt proiect care vizează acest domeniu presupune scoaterea sălilor de jocuri de noroc în afara localităților. Din păcate, acesta este unul din proiectele care așteaptă încă votul decizional al deputaților. Dacă legea va intra în vigoare, sălile de jocuri de noroc vor trebui să fie amplasate la maxim 50 de metri de limita teritorială a orașelor, municipiilor sau comunelor. În același timp, sălile de jocuri de noroc nu vor mai putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri de școli. Și nici de parcuri, locuri de joacă, spitale, biserici sau în zone unde ar putea încurca traficul.
Pentru a combate acest obicei, legea va presupune acordarea de licențe în așa fel încât să nu existe mai mult de un punct de lucru per 20.000 de locuitori. În plus, în fiecare sală vor exista maximum 20 de aparate de tip slot – machine. Față de 75, câte sunt acum. Permiterea accesului minorilor în sălile de jocuri de noroc va fi taxată dur. Amenzile vor fi între 100.000 și 200.000 lei. A doua oară, autoritățile pot suspenda licența, iar a treia oară pot chiar anula licența de funcționare. După ce legea va intra în vigoare, sălile de jocuri de noroc trebuie să se conformeze cu noile reguli în 60 de zile.