MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Lagash, cel mai mare oraș al lumii. A fost părăsit de locuitori
În lume există o mulțime locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre Lagash, cel mai mare oraș al lumii, care a fost părăsit de locuitori.
Lagash, cunoscut și la Lagaș, este unul dintre cele mai vechi orașe din Mesopotamia. El a fost construit în urmă cu aproximat 5.000 de ani, în mijlocul unei mlaștini uriașe și a devenit unul dintre cele mai importante centre economice și culturale ale vremii. Potrivit retetesivedete.ro, după primul mileniu de existență devenise cel mai mare oraș de pe planetă. Cu toate acestea, peste încă 1.000 de ani, orașul a fost abandonat. Toată lumea a plecat, iar arheologii, antropologii și istoricii și-au îndreptat atenția către el.
Într-un studiu efectuat de Universitatea din Pennsylvania, o echipă de cercetători a arătat că orașul Lagash nu avea un centru și nici ziduri de apărare, așa cum se obișnuia în acea perioadă. Cu toate acestea a rezistat mii de ani, chiar dacă în jurul lui s-au purtat războaie. După ce tehnologia a evoluat, dronele și echipamentele de teledetecție au scos la iveală faptul că orașul se afla practic pe patru insule mari care erau conectate între ele prin canale și, ulterior, poduri.
Lagash, orașul cunoscut pentru prima propagandă din lume
De ce a fost părăsit de locuitori, deși era cel mai mare oraș, rămâne un mister. În același timp rămâne cunoscut pentru primul exemplu de propagandă: Stela vulturilor. Monumentul este format din șapte fragmente și se află la Muzeul Louvre din Franța. În centrul ei este reprezentat un bărbat impunător, care ține într-o mână un buzdugan, iar în cealaltă mână ține o plasă plină de bărbați goi. Imaginea transmite faptul că războiul era o modalitate a a-i liniști pe zei. Bărbații goi din plasă reprezentau soldații din armata inamică și totodată ofrande sau sacrificii pentru zeul Ningirsu. Istoricii au ajuns la concluzia că sumerienii justificau mersul la război ca o modalitate de a-i mulțumi pe zei.
Dicționar
Stela: mic monument comemorativ sau funerar, în formă de coloană sau de pilastru, alcătuit dintr-un singur bloc de piatră și purtând de obicei inscripții sau sculpturi.