A izbucnit o nouă epidemie în Europa, țările sunt pline de ploșnițe. Un toxicolog ne spune ce avem de făcut
Europenii au de-a face cu niște insecte mici, dar periculoase. Practic, a izbucnit o nouă epidemie în Europa. Țările sunt pline de ploșnițe și continuă să cucerească teritoriu după teritoriu. Toxicologul Florin Muselin, de la Facultatea de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științele Vieții „Regele Mihai I” din Timișoara crede că ar trebui să ne pregătim de o pandemie.
Ploșnițele sunt niște insecte care au o formă ovală turtită și care, în timpul nopții, se hrănesc cu sânge uman. Înțepăturile sunt cauzate în general de două specii de tip Cimex. Cimex lectularius este ploșnița comună, iar Cimex hemipterus este ploșnița care „locuiește” în principal la tropice. Toxicologul Florin Muselin spune că europenii se află în plină epidemie și consideră că ar trebui să se pregătim de pandemie.
„Schimbarea climei, încălzirea, aceștia sunt factorii care au dus la înmulțirea ploșnițelor. Fără perioadele foarte reci, și având un fel de vară prelungită, insectele se extind, mai ales că acestea provin din climatul cald. Pare deja un fel de epidemie care însă poate merge chiar spre pandemie. Ploșnițele se răspândesc în toate zonele care și-au schimbat climatul”, a declarat toxicologul. Fiind foarte mici, este și greu de scăpat de ele.
„Deocamdată nu se cunoaște să aibă o rezistență la insecticide, dar probabil că în timp vom ajunge și acolo, având în vedere că lumea nu folosește insecticidele corespunzătoare. O altă problemă e că aceste insecte sunt nocturne, de aceea o invazie este foarte greu de tratat: se bagă prin locuri ascunse, în parchet, ziduri sau în țesăturile de la saltele și acolo e destul de greu de ajuns. Pe de altă parte, tratamentul e complicat pentru că trebuie administrat în mod repetat. Momentan, ploșnițele sunt sensibile la insecticidele uzuale, însă e dificilă administrarea lor”, a mai declarat dr. Florin Muselin.
Scoli inschise din cauza ploșnitelor
Micile insecte au devenit stăpâne pe mai multe țări și își fac de cap și în România. Presa britanică scrie că mai multe orașe au de-a face cu ploșnițele care s-au băgat în saltele, și, deși e o situație critică, autoritățile nu anunță încă că se confruntă cu o epidemie. Francezii, de asemenea, duc o luptă grea cu ploșnițele. Aceștia au de-a face cu ele încă din 2020, atunci când s-a deschis și o linie telefonică de urgență. Oamenii pot anunța apariția insectelor și pot apela la specialiștii în dezinsecție. Recent șapte şcoli din Franţa au fost închise din cauza prezenţei ploşniţelor şi alte aproximativ zece sunt afectate
În Portugalia, companiile specializate în dezinsecție spun că numărul cererilor a crescut simțitor. Ploșnițele au pus stăpânire pe marile orașe, cum ar fi Lisabona.
Ploșnite la bibliotecă
Nici România nu e străină de cazuri în care a fost semnalată apariția ploșnițelor. Biblioteca Națională a României a fost invadată de ploșnițe vara aceasta, iar autoritățile au fost nevoite să o închidă pentru dezinsecție. De vizita neașteptată și nedorită a acestor insecte au avut parte și vârstnicii de la un azil din Eforie Nord. Acolo câțiva dintre bătrâni au avut nevoie de îngrijiri medicale și au fost duși la spital. Totodată, Andrew Tate, un personaj cunoscut de mai toată lumea, s-a plâns de prezența ploșnițelor în timpul perioadei de detenție.
În cazul în care ne confruntăm cu ploșnițele, e foarte important să apelăm la servicii de dezinsecție. „În România, nefiind o zonă specifică, nu avem aparatura specială. Există anumite aparate care fac căldură peste 50 de grade, la care aceste insecte nu rezistă”, a mai declarat Florin Muselin. Deși nu sunt cunoscute ca transmițătoare de boli, ploșnițele provoacă alergii și disconfort.