COMORILE MUZEELOR. Medalia acordată lui F.B. Mircsetics la Concursul de vitrine
Medalia acordată lui F.B. Mircsetics la Concursul de vitrine din Timișoara (10 – 17 mai 1934) face parte din comorile aflate la Muzeul Național al Banatului.
În octombrie 1982, fostul comerciant timişorean şi decorator de vitrine, Francisc Branislav Mircsetics a donat Muzeului Banatului din Timişoara o interesantă colecţie personală. Este formată din unsprezece obiecte de interes muzeistic, inventariate în colecţiile Istorie şi Numismatică ale instituţiei.
Cine a fost ️F. B. Mircsetics
️F. B. Mircsetics s-a născut la Timişoara, în 4 octombrie 1897, într-o familie de comercianţi. A urmat şcoala primară în limbile maghiară şi sârbă. A absolvit şcoala medie de trei ani şi un curs comercial de un an în Timișoara. În anul 1912 a plecat la Berlin, unde a frecventat şi a absolvit în luna mai 1913 cursul de decorator de vitrine „Das Schaufenster”. A lucrat ca ucenic şi apoi ca ajutor de comerciant la renumite firme de coloniale şi delicatese din Timişoara: „Iulius Galgon”, „Burghardt Zsuzsi” şi „Babcsányi Ferenc”. În anul 1929 şi-a deschis propria afacere cu astfel de produse în incinta Casei Makri din Timişoara (cartierul Cetate).
Firma a funcţionat până la începutul celui de-al Doilea Război Mondial. Personalitate complexă şi originală, Mircsetics s-a remarcat în perioada interbelică și prin activitatea politică. Aceasta era strâns legată de viaţa comunităţii sârbe din Timişoara. În anii de după cel de-al Doilea Război Mondial, Mircsetics a dus un trai modest, fiind marginalizat de noile autorităţi comuniste. A încetat din viață la Timişoara, în 26 decembrie 1983. A fost înmormântat în cimitirul din Calea Lipovei.
Concursuri şi expoziţii de vitrine
F. B. Mircsetics rămâne cunoscut în istoria locală îndeosebi prin participarea la concursurile şi expoziţiile de vitrine organizate în Timişoara anilor interbelici. În anul 1923, tânărul ajutor de comerciant şi decorator a obţinut premiul întâi şi diploma de onoare la Concursul de aranjat vitrine de la Timişoara. Doi ani mai târziu, în septembrie 1925, sub egida Camerei de Comerţ şi Industrie din Timişoara, Mircsetics a ţinut un curs pentru tinerii decoratori de vitrine. La curs au participat 30 de persoane. Cursul s-a finalizat cu o expoziţie de vitrine organizată la Cazinoul Militar din Timişoara. În 1934, cu ocazia concursurilor desfăşurate în perioada „Săptămânii Timişoarei” (10-17 mai), Mircsetics a participat la două dintre competiţii. La concursul de decorare a vitrinelor şi la cel de iluminare a acestora. A obţinut diplome şi premii la ambele concursuri.
Cel mai important premiu al lui Mircsetics a fost „medalia de aur” acordată în cadrul concursului de vitrine pentru aranjamentul cu delicatese „Picnicul piticilor din pădure”. Premierea a avut loc în 17 mai 1934, la finalul „Săptămânii Timişoarei”. S-au acordat 16 medalii de aur, 24 medalii de argint și 104 diplome de participare la concursul de decorare a vitrinelor.
Medalia de aur (realizată din bronz aurit) nu are gravorul cunoscut şi nu este datată. Aversul medaliei are o tematică industrială, în timp ce reversul face trimitere la comerţ, cele două componente ale Camerelor de Comerţ şi Industrie. Emisă de Uniunea Camerelor de Comerţ şi Industrie (înfiinţată în 1925), este posibil ca această medalie nedatată să fi fost acordată ca premiu şi la alte evenimente organizate de Camerele de Comerţ şi Industrie din ţară, membre ale Uniunii Camerelor, până în anul 1938.