PRIN LUMEA MODEI. Pantofii cu toc nu au fost creați pentru femei
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre cum pantofii cu toc au fost creați inițial pentru bărbați, nu pentru femei.
Pantofii cu toc oferă oricărei ținute eleganță. Doamnele și domnișoarele îi poartă la evenimente speciale, petreceri sau chiar zilnic, la birou. Ei bine, puțină lume știe că aceștia au fost creați pentru a răspunde unei nevoi a bărbaților. Și aveau cu totul altă întrebuințare decât cea de a transmite eleganță. Istoria pantofilor cu toc este una care se întinde pe secole și continente. Ei au apărut în Persia antică, în jurul secolului al X-lea, și erau purtați de soldații din cavaleria persană. Faptul că pantofii aveau toc îi ajutau pe aceștia să-și fixeze mai bine picioarele în timp ce călăreau. Proptiți în scările șeilor, soldații putea să tragă mai bine cu săgeți, potrivit indiatimes.com.
Utilitatea pantofilor cu toc s-a răspândit rapid în Imperiul Persan și în regiunile învecinate. Din Persia, tocurile au câștigat popularitate și în Europa, fiind adoptate inițial de clasele superioare. Mai simplu spus, doar cei înstăriți îi purtau. Pantofii cu toc reprezentau un simbol al privilegiului și al bogăției. În secolul al XVII-lea, tocurile au devenit un element esențial al modei masculine. Regele Ludovic al XIV-lea al Franței a fost poate cel mai faimos susținător al tocurilor.
Când au început femeile să poarte pantofi cu toc
Percepția asupra pantofilor s-a schimbat spre sfârșitul secolului al XVII-lea. Atunci moda bărbătească a început să se îndrepte către o ținută mai discretă, iar tocurile au început să fie considerate extravagante și nepractice. În același timp însă, pantofii cu toc câștigau teren în moda feminină. În secolul al XVIII-lea, creatorii de modă francezi, cum ar fi Marie Antoinette, au popularizat tocurile înalte pentru femei. Ei asociau acest tip de încălțăminte cu grația, eleganța și feminitatea, iar aceste etichete au rămas până în zilele noastre. Astăzi tocurile fac parte din garderoba oricărei doamne sau domnișoare. Deși sunt asociate cu eleganța, multe femei poartă pantofi cu toc pentru că le face mai încrezătoare și mai puternice.