E oficial. Prioritate pentru femeile gravide și persoanele însoțite de copii până la cinci ani
Miercuri, 18 octombrie, Președintele României, Klaus Iohannis, a semnat decretul pentru promulgarea legii privind accesul cu prioritate pentru femeile gravide și pentru persoanele însoțite de copii până la cinci ani. De-acum nu vor mai trebui să stea la cozile de la casele de marcat ale magazinelor, de la ghișee sau de la casierii.
Pentru femeile însărcinate poate fi destul de dificil să stea la cozi interminabile. De asemenea, copiii nu au răbdare și de cele mai multe ori încep să plângă. Legea promulgată de Klaus Iohannis le oferă de acum dreptul la prioritate. „Femeile gravide, precum și persoanele însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani au prioritate la casieriile / ghișeele / casele de marcat din cadrul entităților publice și private, precum și la serviciile oferite de acestea. Cu excepția cazurilor în care acestea dețin casierii / ghișee / case de marcat speciale pentru categoriile de persoane enunțate”, se arată proiectul de lege promulgat.
Legea mai prevede că entitățile publice și private au obligația de a amplasa la vedere afișe care să prevadă acordarea de prioritate femeilor gravide și persoanelor însoțite de copii cu vârsta de până la cinci ani. Afișele trebuie să se regăsească lângă casele de marcat / casierii / ghișee. De asemenea, entitățile publice și private trebuie să amenajeze, să rezerve sau să semnalizeze, pentru femei însărcinate și persoanele însoțite de copii până la cinci ani, minimum 4% din numărul total al locurilor de parcare. Dar nu mai puțin de două locuri. Locurile de parcare trebuie amenajate în termen de șase luni de la data intrării în vigoare a legii.
Ce se întâmplă dacă legea nu se respectă
Nerespectarea prevederilor noii legi se sancționează cu amendă de la 200 lei la 1.000 lei. De asemenea, entitățile publice și private care nu respectă obligația de a amenaja, rezerva și / sau semnaliza locurile de parcare vor primi amenzi cuprinse între 2.000 – 10.000 lei. De amenzi vor avea parte și cei care folosesc, fără drept, locurile de parcare respective. Amenzile sunt cuprinse între 2.000 – 10.000 lei.
Orice persoană care este martoră directă a încălcării legii poate sesiza organele abilitate. Constatarea nerespectării legii și aplicarea sancțiunilor se fac de către:
personalul de control cu atribuții în acest sens din cadrul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Ei aplică sancțiuni pentru neacordarea priorității;
ofițerii și agenții de poliție din cadrul Poliției Române, care au calitatea de polițist rutier, precum și polițiștii locali. Ei vor aplica amenzi pentru neamenajarea locurilor de parcare. Sau pentru folosirea lor de către persoane fără drept.