Cartea „Prințul Miorlau”, premiată cu premiul White Ravens
Biblioteca Internațională de Carte pentru Copii din Munchen acordă anual premiul White Ravens. Editura Frontiera anunță că anul acesta premiul a fost acordat pentru cartea „Prințul Miorlau”, de Nina Cassian, publicată în 2022.
„Prințul Miorlau” este un volum de poezii pentru copii publicat pentru prima dată în 1957. Ediția cea nouă onorează această carte clasică a literaturii române pentru copii cu un concept grafic nou, din care fac parte și ilustrațiile Oanei Ispir. Editura Frontiera a anunțat câștigarea importantei distincții internaționale pentru această carte, însă editura nu este la primul premiu de acest gen. Ea a mai primit premiul White Ravens în 2021, pentru cartea de poezii pentru copii „Dejunul unei frunze”, de Marina Debattista.
Catalogul White Ravens selectează apariții editoriale de excepție din piața de carte pentru copii și funcționează ca o recomandare bibliografică pentru școli, librării, biblioteci și festivaluri de literatură. Cărțile selectate sunt prezentate la Târgul de carte de la Frankfurt, precum și la Târgul de Carte de la Bologna. Editura Frontiera publică autori importanți pentru copii din literatura universală și oferă, în același timp, spațiu creativ pentru autorii și ilustratorii români.
Povestea „Prințului Miorlau”
Cartea care a primit premiul White Ravens este una dintre cele mai populare cărți școlare. „Ne amuzăm de mofturoși, mincinoși sau lăudăroși. Dar îi și îndrăgim, căci sunt copii! Cu toții fac parte, probabil, dintr-o împărăție bizară. În care Miorlau este prinț, iar restul sunt figuri princiare care de care mai pitorești. Să-i vedem și să-i numărăm. Împărăția aceasta nu este numeroasă, pentru că, știm bine, toți copiii sunt cuminți, politicoși și creativi.
Iată-i: Prințul Miorlau – mofturos și miorlăit. Cât pe ce să se confunde cu o pisică. Poate chiar Împărăteasa Miorlana, din Povestea a doi pui de tigru? Băiatul care bate toba și nu este atent la nevoia de liniște a celor din jur. Fănel cel lăudăros, care se luptă cu valurile în visele lui, dar se sperie dimineața de apa rece de la robinet. Lizuca Uituca, domnișoara de smântână (atentă să nu se murdărească). Băiatul din Țara lui Mură-n Gură. Domnișoara care stă toată ziua cu nasu-n carte și… câți alții”, se arată în descrierea cărții.