POVEȘTILE CULORILOR. Festivalul Navratri și semnificațiile lui
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre festivalul Navratri și semnificațiile lui.
În perioada 15 – 24 octombrie în India are loc Shardiya Navratri, unul dintre cele mai populare festivaluri. Evenimentul este dedicat zeiței Durga, în cele nouă forme ale ei. Partea interesantă este că fiecare zi a festivalului este asociată cu o anumită culoare, fiecare având o altă semnificație. Navratri, este derivat din cuvintele „nava”, care înseamnă „nouă”, și „ratri”, care înseamnă „nopți”. Aceste nouă nopți reprezintă diferite întruchipări ale Zeiței Durga, fiecare cu simbolismul său unic. Conform mitologiei hinduse, în această perioadă, zeița Durga s-a luptat cu demonul Mahishasura timp de nouă zile și nouă nopți, înainte de a ieși învingătoare.
Semnificațiile celor nouă culori
Prima zi a festivalului este dedicată „fiicei munților”, Shailaputri, și este asociată cu portocaliul. Shailaputri este prima manifestare a zeiței Durga și reprezintă natura și puritatea. Ea călărește pe un taur și ține în mâini o furcă și un lotus. Mai este cunoscută și ca Parvati, Hemavati și Sati. Culoarea asociată acestei zile semnifică energie și entuziasm. De asemenea, simbolizează zorii unui nou început și promisiunea unui viitor luminos. Purtarea acestei culori, în vestimentație, semnifică curaj, vitalitate și fericire.
A doua zi de Navratri este dedicată lui Brahmacharini, manifestarea zeiței fiind asociată cu alb. Ea reprezintă înțelepciunea și cunoașterea, fiind reprezentată în timp ce merge desculță și ținând în mâini un rozariu și o oală cu apă. Albul semnifică puritatea și pacea, dar și învățarea sau intelectul. Purtarea albului invocă claritate, calm și devotament.
Chandraghanta, a treia manifestare a zeiței, este reprezentată de culoarea roșu. Durga este ilustrată călărind un tigru și purtând haine roșii. Are zece brațe, în fiecare având câte o armă. Culoarea semnifică pasiune, dragoste, putere, căldură și entuziasm. Purtarea unor haine roșii în această zi invocă curaj, încredere și carismă.
Albastru regal este culoarea cu care este asociată a patra manifestare a zeiței. Aceasta e ilustrată călare pe un leu, are opt brațe și ține în mâini diferite obiecte. Printre ele se numără un rozariu, un lotus, o oală cu apă, un arc sau o săgeată. Revenind la culoare, albastrul regal semnifică puterea și calmul și simbolizează regalitatea, demnitatea și eleganța. Purtând această culoare, se transmite creativitate, abundență și fericire.
Semnificațiile celorlalte culori
Ziua a cincea este asociată culorii galben și este dedicată manifestării Skandamata, care reprezintă maternitatea și compasiunea. Culoarea semnifică fericire și optimism și simbolizează soarele, strălucirea și veselia. Purtarea galbenului invocă bucurie, prosperitate și armonie.
Katyayani este a șasea manifestare a zeiței Durga și este asociată cu verde. Culoarea semnifică creștere și armonie. De asemenea, simbolizează natura, fertilitatea și echilibrul. Purtarea hainelor verzi în această zi transmite curaj, succes și sănătate.
Ziua a șaptea este asociată culorii gri. Kalaratri este manifestarea cu numărul șapte a zeiței, reprezentând distrugerea și eliberarea. Griul semnifică subtilitatea și misterul, simbolizând vastitatea cosmosului și puterea de a face față provocărilor. Purtând această culoare, este invocată protecția, detașarea și transformarea.
A opta zi este legată de manifestarea Mahagauri a zeiței, semnificând frumusețea și grația, potrivit timesofindia.indiatimes.com. Culoarea mov, cu care este asociată această zi, semnifică luxul, grandoarea și noblețea. Se spune că cei care se roagă purtând mov în această zi vor fi bogați și vor fi binecuvântați de către zeiță.
Ultima manifestare a zeiței, Siddhidatri, este asociată cu o nuanță de verde – albăstrui și reprezintă bogăția și diversitatea. De asemenea, simbolizează frumusețea, splendoarea și măreția naturii. Purtarea acestei culori invocă perfecțiune, împlinire și iluminare.