COMORILE MUZEELOR. Colecția de pistoale și revolvere din cadrul Muzeului Banatului Timișoara
Colecția de pistoale și revolvere din cadrul Muzeului Banatului Timișoara cuprinde astăzi 96 de piese și cu o singură excepție – pistolul lui Victor Vlad Delamarina aflat în colecția memoriale – toate celelalte arme se regăsesc în inventarul colecției de Istorie.
Dacă clasificăm piesele colecției în funcție de mecanismul de dare a focului, cele mai numeroase sunt pistoalele cu cremene (55 de piese). Sunt urmate de cele cu percuție (33 de piese), de revolvere cu percuție centrală (3 piese), de pistoalele de semnalizare cu percuție centrală (2 piese), la toate acestea adăugându-se încă trei pistoale decorative, de panoplie.
Evoluția istorică a spațiului bănățean
În linii generale putem afirma că această interesantă colecție reflectă evoluția istorică a spațiului bănățean. Astfel, armele de foc portative timpurii specifice mediului occidental – de genul „bastoanelor de foc” sau archebuzelor de mici dimensiuni (petrinaluri), utilizate îndeosebi în Europa Occidentală în secolele XIV – XV – lipsesc cu desăvârșire din colecția muzeului timișorean. Explicabilă este și lipsa din colecție a pistoalelor cu cremene și rotiță. Perioada de utilizare a acestui tip de armă la nivel european, secolul al XVI-lea/începutul secolului al XVII-lea, se suprapune în mare măsură cu stăpânirea otomană asupra Timișoarei și a teritoriului bănățean.
Așadar, cele mai timpurii pistoale din colecția muzeului din Timișoara sunt cele cu cremene, datate cronologic pe la mijlocul secolului al XVIII-lea. În cadrul acestei categorii de arme se regăsesc piese de factură austriacă, franceză, nord-italiană, dar mai ales pistoale de provenineță balcanică/otomană.
Pistoale cu percuție
A doua categorie de pistoale este formată din cele cu capsă (percuție). Mare parte dintre acestea sunt de fapt piese mai vechi cu cremene modificate pe noul sistem cu percuție. Dintre pistoalele construite direct cu capsă, amintim piesele civile de dimensiuni reduse („pistoalele de buzunar”), o pereche de pistoale pentru duel, dar și singurul pistol cu două țevi suprapuse existent în colecția noastră.
Pistoalele militare
O categorie aparte este reprezentată de pistoalele militare, atât cele cu cremene, cât și cele cu percuție fiind destul de bine reprezentate în colecția muzeului. Un lucru deosebit este faptul că prin intermediul pieselor de factură militară aflate în patrimoniul MBT se poate observa evoluția acestui tip de armă. Incepând din a doua jumătate a secolului al XVIII-lea și ajungând până la echiparea cavaleriei cu revolvere în a doua jumătate a secolului următor.
La capitolul revolvere, în actuala colecție sunt înregistrate trei astfel de arme, două dintre ele fiind civile și de factură belgiană, în timp ce ultima piesă este un revolver austro-ungar fabricat la începutul secolului XX.