Adio bolizi cadou de majorat. UE impune restricții severe șoferilor începători
Comisia Europeană își propune ca până în 2050 decesele rutiere să fie reduse la 0, iar asta implică mai multe măsuri. Dacă proiectul va fi adoptat, șoferii începători nu vor putea conduce orice mașină. Cu alte cuvinte, adio bolizi cadou de majorat.
În România, de cele mai multe ori cadoul de majorat este reprezentat de o mașină. Și nu orice mașină. În cazul familiilor cu un statut financiar ridicat, aceasta este mare și scumpă. Astfel de cadouri vor dispărea dacă Comisia Europeană pune în aplicare ceea ce-și propune. Potrivit proiectului, pentru mașinile mai mari de 1,8 tone, cum sunt SUV-urile sau BMW X5, șoferii vor avea nevoie de un permis care să aibă o nouă categorie: B+. De asemenea, mașinile mai mari de 1,8 tone vor putea fi conduse doar de la vârsta de 21 de ani. Și doar după doi ani de experiență ca șofer.
„Cu numărul deceselor rutiere în creștere din nou în Europa, UE are nevoie de fiecare instrument disponibil pentru a face drumurile mai sigure pentru toți. Tinerii sunt suprareprezentați în accidente, decese și răni. Este perfect să se introducă permise de conducere gradate”, a declarat Ellen Townsend, director la Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor.
40% dintre decese, rezultate din accidente produse de șoferi tineri
Măsurile Comisiei Europene vin după ce s-a constatat că aproximativ 40% dintre decesele rutiere din Uniunea Europeană au loc în accidente care implică unul sau mai mulți șoferi începători. Un studiu publicat luna trecută de institutul VIAS, membru belgian al Consiliului European pentru Siguranța Transporturilor, a constatat că vehiculele mai înalte, mai grele și mai puternice, cum ar fi SUV-urile, sunt substanțial mai riscante. Atât pentru șoferii și pasagerii vehiculelor mai mici, cât și pentru pietoni și bicicliști.
Printre propunerile Comisiei Europene se număra și propunerea ca tinerii de 16 ani să poată să conducă orice tip de mașină. Asta cu condiția ca ea să fie echipată cu un limitator de viteză setat la 45 km / oră. După ce a fost analizat proiectul, Karima Delli, europarlamentarul responsabil de a transmite un răspuns Comisiei Europene, a eliminat această idee. Ea a fost criticată și în trecut de Consiliul European pentru Siguranța Transporturilor. Printre măsurile care vizează șoferii începători se mai numără limitarea de viteză în afara orașului la maximum 90 km / h pe autostrăzi. De asemenea, se are în vedere și interdicția privind conducerea pe timp de noapte. Proiectul vizează și șoferii seniori. Pentru aceștia a fost propus ca permisele auto să aibă o valabilitate mai mică.
Șoferii vor avea permisele confiscate dacă vor fi prinși că au consumat alcool sau droguri, dar și dacă vor depăși de mai multe ori limita de viteză. Momentan toate aceste propuneri sunt analizate de comisiile din Parlamentul Uniunii Europene. Propunerea pentru a introduce noi măsuri de circulație ar trebui finalizată până la finalul lunii martie a anului viitor.