Copiii agresori și părinții lor, obligați să facă consiliere psihologică
Un proiect de lege adoptat la finalul lunii trecut de Camera Deputaților îi obligă pe copiii agresori (minori) și părinții lor să facă consiliere psihologică. Aceste servicii vor fi oferite de către Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de alte instituții de specialitate publice sau private.
Proiectul de lege a primit în Camera Deputaților 228 de voturi pentru și 36 de abțineri, potrivit agerpres.ro. El presupune completarea și modificarea a două articole: articolul 84 din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului și articolul 121 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. După ce legea va intra în vigoare, minorii agresori au obligația de a participa la programe speciale de consiliere psihologică. Ele pot fi organizate fie de serviciile de specialitate publice sau private. Proiectul de lege mai prevede ca, în situația în care nu există un acord al părinților, măsura să poată fi dispusă de instanțele judecătorești competente, în sarcina minorului agresor.
Părinții, obligați și ei să facă consiliere psihologică
Și părinții sunt obligați să facă consiliere psihologică alături de copiii lor. Potrivit proiectului de lege, „părinții copilului care săvârșesc fapte penale și nu răspund penal au obligația de a participa la programe speciale de consiliere psihologică organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de alte instituții de specialitate publice sau private”.
După ce legea intra în vigoare, în Codul penal modificarea articolului 121 va arăta astfel: „Pe durata executării măsurilor educative neprivative de libertate, instanța să poată impune minorului să participe singur sau, după caz, împreună cu părinții sau cu un alt reprezentant legal, la programele speciale de consiliere psihologică, organizate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului sau de alte instituții de specialitate publice sau private”.
Potrivit unui raport de la începutul anului al Organizației Salvați Copiii, în anul școlar 2021 – 2022 s-au înregistrat 10.971 de situații de bullying. An de an acest fenomen afectează emoțional, și chiar și fizic, sute de elevi. Din analiza făcută a reieșit că un elev din doi e victimă a unui caz de bullying. Fie amenințat, umilire sau lovit. De asemenea, 82% din copii asistă ca martori ai acestor situații, în timp ce 27% dintre ei chiar le creează.