PRIN LUMEA MODEI. Broderia cu aripi de gândac, în trend în secolul al XIX-lea
Poveștile din lumea modei sunt fascinante și fabuloase. O perspectivă în perpetuă schimbare, piese care revin, constant, în trend, moda e un loc unde creativitatea nu are limite. Și nici nu ar trebui să aibă. Astăzi, la rubrica PRIN LUMEA MODEI, vorbim despre broderia cu aripi de gândac, care era în trend în secolul al XIX-lea.
Broderia cu aripi de gândac, care poartă numele de elitre, a început să fie faimoasă în India, în secolul XVIII-lea. Apoi, a început să fie purtată și de doamnele din Anglia, America și Australia. Acestea participau la baluri purtând ținute cu mii de elitre care sclipeau ca smaraldele pe rochiile lor de bumbac. Era practic un simbol al bogăției și al puterii pe care o dețineau.
Din 1757 până în 1947 India a fost o colonie a Imperiului Britanic. Popoarele, mărfurile și produsele ei au fost însușite, iar meșteșugul broderiei cu aripi de gândac făcea parte din această moștenire. Rochiile pe care era folosită această broderie purtau numele de rochii Elytra, iar ele au cunoscut popularitatea în Anglia în anii 1820. Inițial rochiile aveau doar la margini bucăți de elitre, însă până în anii 1830 deveniseră la modă modelele cu cât mai multe aripi de gândac. Erau poziționate în fel și fel de moduri, rezultând o mulțime de modele, iar acest trend a predominat până în anii 1880. Rochiile erau albe, din bumbac, și cu cât aveau mai multe elitre aplicate, cu atât erau mai spectaculoase.
După zeci de ani în care bumbacul a fost la modă, femeile au renunțat la el înlocuindu-l cu satinul de mătase. De asemenea, au început să poarte și culori mai îndrăznețe. Au început cu desene în nuanțe deschise, iar apoi au optat și pentru nuanțe de verde, negru și auriu. Chiar și la mai bine de un secol de la introducerea sa în moda occidentală, broderia cu elitre era încă văzută exotică și era purtată doar la ocazii speciale.
Femeile au continuat să poarte rochii cu elitre până în anii 1920, potrivit fashionhistory.fitnyc.edu. Cea mai faimoasă dintre așa-numitele „rochii cu aripi de gândac” este probabil cea a lui Lady Curzon, care a fost făcută pentru Delhi Durbar din 1903 și este cunoscută colocvial ca „Rochia de păun”. Este vorba despre o rochie lungă, din tafta de mătase și cusută cu fir de aur și argint, care imită coada unui păun. În centrul fiecărui „ochi” de pe pene, designerul a cusut o elitră. Nu doar rochiile erau decorate cu aripi de gândac. La modă erau și poșetele și accesoriile cu elitre.