Viața oamenilor, atât a tinerilor, cât și a adulților, s-a mutat într-o mare parte online, pe rețelele de socializare, acolo unde vedem și o mulțime de reclame. Uneori ele sunt utile, iar alteori enervante sau chiar costisitoare. Ei bine, Meta intenționează să introducă taxe pentru Facebook și Instagram, în ceea ce privește publicitatea. Practic, Instagram și Facebook vor fi pe bani.
Probabil și vouă vi s-a întâmplat să căutați ceva pe internet, un produs de exemplu, iar apoi să-l vedeți într-o mulțime de reclame pe rețelele de socializare. Uniunea Europeană vrea să oprească acest lucru și să limiteze capacitatea de a personaliza reclamele pentru utilizatori fără consimțământul lor. De aici și intenția Meta, compania care deține Facebook și Instagram, de a introduce taxe pe Facebook și Instagram, unele dintre cele mai folosite rețele de socializare.
Cât va trebui să plătească un utilizator pentru a nu vedea reclame
Concret, oamenii vor putea plăti un abonament dacă vor să scape de reclame. Au fost discutate mai multe taxe tarifare. Totuși, suma de 10 euro pe lună pentru computere a rămas cea mai realizabilă. Pentru telefoane, prețul pentru un singur cont ar urca la aproximativ 13 euro. Asta deoarece Meta ia în calcul și comisioanele percepute de magazinele de aplicații Apple și Google. Potrivit reuters.com, taxele vor fi implementate în următoarele luni. Meta nu e singura companie care s-a gândit la astfel de taxe. Netflix percepe taxe începând de la 4,99 euro / lună pentru un abonament, în timp ce YouTube Premium costă aproximativ 26 lei în România. Spotify Premium, de asemenea, percepe taxe care încep de la 24 lei / lună.
La începutul acestui an Meta a fost amendată cu 390 de milioane de euro pentru confidențialitatea datelor. Compania a fost înștiințată că nu se poate folosi de așa numitul „contract” ca bază legală pentru a trimite utilizatorilor reclame bazate pe activitatea lor din online. Ulterior, compania de social media a declarat că intenționează să le ceară consimțământul utilizatorilor din Uniunea Europeană înainte de a permite întreprinderilor să direcționeze reclamele, pentru a răspunde cerințelor de reglementare.