Tipurile de temperament. Învățăm să ne descoperim mai bine
V-ați întrebat vreodată care este motivul din spatele diverselor comportamente? Tipurile de temperament sunt cele care ne determină să facem anumite acțiuni în baza lucrurilor care ne caracterizează. Află ce tip de temperament ai!
Există patru tipuri de temperamente, dintre care:
– coleric;
– sangvin;
– melancolic;
– flegmatic.
Primele două tipuri sunt caracteristice persoanelor extrovertite, iar ultimele două persoanelor introvertite. Hans Eysenck este cel care s-a ocupat cu studiul și identificarea celor patru temperamente. Este perfect normal să fim diferiți, iar asta ne face unici. Anumite persoane se focusează asupra lumii externe, iar alte persoane asupra lumii interioare.
Introvertit vs Extrovertit
O persoană introverită se concentrează foarte mult asupra trăirilor sale interioare. Ca o scurtă descriere a introvertiților, putem spune că aceștia sunt greu de pătruns, nu sunt foarte comunicativi cu cei din jurul lor, sunt firi închise și se adaptează destul de greu atunci când vine vorba de noi situații, locuri sau persoane.
La polul opus se află persoanele extrovertite, cele care sunt capabile de a-și exterioriza sentimentele cu ușurință. Acestea sunt foarte deschise către comunicare, sunt sociabile, optimiste etc. În cazul unei situații tensionate cu alte persoane, extrovertiții pot depăși momentul astfel încât să rămână în relații bune.
Temperamentul Coleric
Așa cum am menționat mai sus, temperamentul coleric este caracteristic persoanelor extrovertite. Acestea au un caracter puternic, sunt foarte energice, neliniștite, iar uneori pot fi irascibile sau impulsive. Dintre toate cele patru tipuri de temperamente, colericul este cel mai agresiv. Persoanele colerice au tendința de a exagera și de a se impune în fața celorlalți. Pe lângă cele menționațe, colericii sunt foarte expresivi și le place să simtă că domină în interiorul unui grup.
Temperamentul sangvin
Sangvinii sunt și ei persoane extrovertite. Aceștia sunt sociabili, prietenoși, comunicativi, atenți la nevoile persoanelor din jurul lor. Totodată, pot fi considerați „sufletul petrecerii” întrucât prezența lor aduce stare de bine. Pe lângă cele menționate, persoanele sangvine sunt caracterizate de veselie, optimism și adaptabilitate la noi situații sau persoane. Nu le place monotonia, întrucât sunt active și au dorința de a face lucruri noi mereu. Sentimentele persoanelor sangvine sunt superficiale, dar și instabile.
Temperamentul melancolic
Persoanele introvertite sunt reprezentate de acest tip de temperament. Melancolicii sunt emotivi, nu au încredere în sine și sunt sensibili. Nu sunt foarte comunicativi, iar unul dintre motive este reprezentat de dificultatea adaptării sociale. Trăirea interioară a melancolicilor este una agitată, întrucât tind să fie foarte exigenți față de propria persoană. Aceștia nu au parte de foarte multă energie, lucru care îi împiedică să reziste când vine vorba de eforturi îndelungate.
Temperamentul flegmatic
Atât persoanele cu temperament flegmatic, cât și cele cu temperament melancolic sunt orientate spre lumea interioară. Flegmaticii sunt perosane calme, liniștite, închise în sine și foarte răbdătoare în majoritatea situațiilor. Pot obține performanțe deosebite deoarece au o putere de muncă aparte și sunt foarte meticuloși atunci când doresc să realizeze un anumit lucru. Comparativ cu temperamentul coleric și sangvin, flegmaticul presupune dificultate de adaptare, nivel scăzut de comunicare și înclinații pentru activitățile individuale.
Află ce tip de temperament ai completând acest test.