Zeci de mii de elevi au învățat ce obiecte sunt periculoase în școli și de ce
În perioada 24 aprilie – 12 iunie Ministerul Educației împreună cu Ministerul Afacerilor Interne au derulat Campania de prevenire a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ preuniversitar. Concret, zeci de mii de elevi au învățat ce obiecte sunt periculoase în școli și ce se întâmplă dacă le folosesc.
Pe parcursul anului școlar 2022 – 2023, la nivel național, au fost constatate 141 de fapte de port sau folosirea fără drept de obiecte periculoase săvârșite în incinta și în zona adiacentă unităților de învățământ. Activitățile din cadrul campaniei s-au derulat la nivel național. Atât în mediul urban, cât și în rural. Ele au fost susținute de structuri de ordine publică, siguranță școlară și prevenirea criminalității, iar beneficiarii au fost nu doar elevii, ci și părinții și cadrele didactice. Pentru conștientizarea consecințelor (fizice, psihologice, juridice) asociate portului sau folosirii fără drept de obiecte periculoase în incinta unităților de învățământ, cu sprijinul partenerilor, au fost organizate și desfășurate 6.348 de activități. 2.890 în mediul urban, respectiv 3.458 în mediul rural.
Din totalul activităților:
1.149 au fost organizate în școli primare (290 din mediul urban și 859 din mediul rural);
3.710 în școli gimnaziale (1.385 din mediul urban și 2.325 din mediul rural);
1.489 în licee / colegii / școli profesionale (1.215 din mediul urban și 274 din mediul rural).
În total, de activități au beneficiat 163.878 elevi (79.354 provenind din mediul urban, iar 84.524 din mediul rural).
Discuții despre bullying, violență, consum de substanțe periculoase și altele
În cadrul campaniei elevii au luat parte și la discuții cu psihologi, specialiști în domeniu și alți invitați. Împreună au vorbit deschis despre subiecte importante și actuale. Printre ele se numără violența în mediul școlar, bullying și cyberbullying, portul unor obiecte interzise, consumul de substanțe periculoase, infracțiuni pe internet, trafic de persoane, fake-news, comunitate și voluntariat.
Temele propuse spre analiză cu elevii s-au axat pe:
respectarea regulilor și normelor de conduită în școală și în afara ei;
dezvoltarea unor relații armonioase între elevi;
încurajarea unei comunicări sincere, directe și prietenoase;
necesitatea abordării unui stil de viață sănătos.
De asemenea, cadrele didactice din mai multe județe au participat la cursuri de formare prin intermediul Caselor Corpului Didactic, tematica acestora făcând referire la prevenirea violenței fizice și a bullyingului în rândul elevilor.
Inspectoratul General al Poliției Române și Ministerul Educației vor continua activitățile preventive destinate elevilor, precum și de informare a cadrelor didactice și a părinților / reprezentanților legali ai elevilor. Campania se va desfășura în continuare în perioada octombrie – decembrie 2023. Aceasta coincide cu modulele 1 și 2 ale anului școlar 2023 – 2024.