Toți copiii sunt talentați. Elevii învață să își dea frâu liber creativității
Toți copiii sunt talentați, iar elevii din două unități de învățământ din București au ocazia să fie parte din proiectul „Eu cred în povești cu zâne” inițiat de Asociația pentru Creativitate. Acesta încurajează abilitățile creative ale elevilor, cum sunt scrierea creativă și talentul artistic.
Proiectul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 12 și 16 ani. El are în vedere dezvoltarea personală prin povești, desen și tehnici de lucru corelate comunicării creative. La atelierele de scriere creativă și ilustrație de carte vor putea lua parte elevii de la Colegiul Național „Ion Neculce” și elevii de la Școala Gimnazială nr. 150. „Ca părinți, profesori, scriitori sau pur și simplu pasionați de literatură, devine din ce în ce mai greu să menținem viu interesul copiilor pentru cărți pe măsură ce aceștia cresc. În plină eră digitală, total expuși mediilor sociale bazate pe vizual, textul scris devine anost, nesemnificativ, banal. Prin acest demers încercăm că combatem instaurarea dominației digitalului și regăsirea farmecului unei cărți bune. Evidențiind efectul pe care îl are lectura asupra dezvoltării personale”, transmit reprezentanții Asociației pentru Creativitate.
Ce învață copiii în cadrul atelierelor
Participând la ateliere elevii vor avea posibilitatea să-și aleagă subiectul primului volum semnat de ei. Totodată, vor învăța cum să construiască un text. Alături îi vor avea pe unii dintre cei mai apreciați autori de carte pentru copii. Scriitorilor Lavinia Branişte şi Ciprian Măceşaru le revine misiunea de a răspunde la întrebarea „Ce este o poveste?”. Dincolo de definiția scrierii creative și a diferitelor forme ale sale, autorii invitați își vor folosi întreaga experiență pentru a le insufla copiilor dragostea pentru creația literară și dorința de a-și împărtăși gândurile. Atelierele vor oferi cadrul ideal dialogului literar. Un mediu creativ în care fiecare elev să simtă că se poate exprima liber.
Pe lângă cuvinte, adolescenții își exprimă gândurile și sentimentele prin desen. Și, în același timp, o carte pentru copii nu ar fi completă fără ilustrații. Artistele Anca Smarandache și Veronica Neacșu vor conduce atelierele de artă grafică. Ele îi vor ajuta pe micii creatori să armonizeze textele cu ilustrațiile. „Copiii doresc să fie apreciați. Să li se reamintească faptul că sunt capabili să își atingă obiectivele. Experiența proiectelor anterioare ne-a confirmat impactul pozitiv pe care scrierea creativă poate să îl aibă asupra copiilor. Atât din punct de vedere educativ, cât și asupra stimei de sine, sănătății emoționale și aprecierii mediului școlar. Elevii au nevoie să știe că ceea ce scriu are un scop. Iar acest proiect le va oferi posibilitatea ca primele lor texte să fie publicate și citite”, mai transmit reprezentanții asociației.
Părinții și cadrele didactice vor lua și ele parte la două ateliere creative. Scriitoarea Ioana Nicolaie va antrena participanții în discuțiile legate de nevoia de lectură, de dezvoltare personală, pentru o societate bazată pe valori reale, în care educația este pusă pe primul loc.