A început Night Art Festival. Care sunt cele mai spectaculoase evenimente
Până în 14 octombrie Timișoara găzduiește o nouă ediție a festivalului de lumini – Lights On. Programul Night Art Festival include o mulțime de evenimente, care mai de care mai spectaculoase. Iată câteva dintre ele.
Unul dintre cele mai magice evenimente este spectacolul „Giant Babies” din Piața Victoriei, creat de Cia Majareta Productions (Spania). De el se vor bucura atât cei mici, cât și cei mari în perioada 29 septembrie – 1 octombrie, începând cu ora 20:30. Această experiență artistică cu adevărat remarcabilă aduce la viață trei bebeluși uriași, fiecare cu propria lor personalitate și un val de joc și veselie care va cuceri inimile tuturor. „Giant Babies arată sensibilitate și dragoste necondiționată față de ființa umană. Și ne amintește, cumva, de faptul că nu ar trebui să lăsăm niciodată copilul interior să plece. Aduce totodată un sentiment de fericire și vulnerabilitate. Când ești în contact cu spectacolul, uiți cine ești. Și ești doar fericit”, spune José Muñoz, regizor al Cia Majareta Productions.
Șosetele, elementul principal al unei instalații interesante
O altă instalație spectaculoasă poartă numele „Talk Socks” și a fost realizată de studenții clujeni de la departamentul Sculptură al Universității de Artă și Design. Lucrarea de artă ia forma unui picior gigant acoperit cu 2.000 de șosete textile albe transformate prin puterea benzii desenate și a picturii și expuse sub lumină UV. Deși sunt jucăușe, șosetele abordează subiecte serioase. Lucrarea poate fi admirată în perioada 29 septembrie – 8 octombrie, pe Splaiul Nicolae Titulescu nr. 5 , Paltim. Tot atunci au loc și workshop-uri prietenoase și destinate publicului.
În același loc va fi expusă și lucrarea „I wanna be loved / Everyone does”, realizată de studenții Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara. Instalația are ca punct de pornire cartea „Desire/Love” de Lauren Beland în care sunt examinate atașamentul, afecțiunea și relațiile intime pe care oamenii le formează cu diverse obiecte, subiecte și idei. În același timp, lucrarea arată arată cum dorințele și emoțiile devin modelate de elemente culturale, sociale și politice.
Pământul plutește pe Bega
În perioada 3 octombrie – 12 octombrie Pământul plutește pe Bega. Instalația care are un diametru de 10 metri a fost realizată de artistul Luke Jerram și a devenit vedeta Eurovisionului din acest an de la Liverpool. „Pământul Plutitor” nu este doar o piesă de artă spectaculoasă, ci și un prilej pentru discuții dificile, dar necesare, despre schimbările climatice. Și despre ce putem face noi, ca indivizi și societate, pentru a ne face stilul de viață sustenabil. Instalația va fi prezentată cu o compoziție de sunet realizată de Dan Jones.
Mai multe despre evenimentele din cadrul festivalului puteți afla de pe site, de aici.