POVEȘTILE CULORILOR. Albastru, o culoare controversată
O persoană sănătoasă poate vedea milioane de culori. Aceste culori sunt împărțite în diverse moduri. Unsprezece termeni de bază separă culorile astfel: negru, alb, roșu, galben, verde, albastru, mov, maro, gri, portocaliu și roz. De la aceste culori de bază pornesc numeroase nuanțe, fiecare având o poveste unică. Astăzi, în cadrul rubricii POVEȘTILE CULORILOR, vorbim despre albastru, o culoare controversată.
În zilele noastre una dintre cele mai iubite culori este albastru. Însă, deși pare greu de crezut, această culoare a avut parte de un parcurs greoi. În textele biblice sunt descrise mai multe culori, mai puțin albastrul. Fiind o culoare greu de obținut, de-a lungul timpului aceasta a fost dată la o parte și chiar văzută cu ochi răi. Grecii încurcau albastrul cu gri și verde, iar în Roma antică această culoare era văzută ca semn al barbarilor. Chiar și persoanele cu ochi albaștri erau considerate ridicole, potrivit clickpentrufemei.ro.
Albastrul a început să fie apreciat abia începând cu secolul al XII-lea. Chiar dacă în continuare se obținea greu, culoarea și-a făcut loc în ritualurile religioase și era asociată cu zeul luminii. De asemenea, în picturile religioase cerul nu mai era pictat cu roșu, alb sau auriu, ca până atunci, ci începuse să fie colorat cu albastru. Chiar și Fecioara Maria era reprezentată purtând haine albastre. Practic, din culoarea asociată barbarilor, devenise o culoare asociată cu divinitatea.
Albastru, o culoare adoptată și de regi
Pe cât de evitată era cândva culoarea, pe atât de apreciată a devenit pe parcurs. Regii Franței au început să poarte haine albastre, iar postăvarii se chinuiau să pună la punct metode noi de obținere a culorii. Acela a fost momentul în care culoarea a înflorit, iar în Europa culoarea era obținută pe baza unui arbust numit drobușor. Albastrul a devenit culoarea preferată a europenilor începând cu secolul al XVIII-lea.
Una dintre cele mai iubite nuanțe de albastru este cea a blugilor, în zilele noastre. Nuanța a fost inventată în 1850, la San Francisco. Deși la început denimul era un material folosit de oameni la muncă, începând cu anii 1930 a început să facă parte din categoria hainelor pentru timp liber. 30 de ani mai târziu blugii au devenit un simbol al generației hippy, iar de atunci au continuat să fie tot mai apreciați și purtați.
Deși povestea culorii a început greu, și a avut un parcurs dificil, în final a devenit una dintre cele mai iubite culori. Chiar și organizații internaționale precum ONU, Consiliul Europei, Uniunea Europeană sau UNESCO au adoptat albastru pentru a se reprezenta.
Dicționar
Postăvar: persoană care făcea sau vindea postavuri (stofă groasă de lână, folosită pentru uniforme militare, pături etc.).