Locuri de poveste din România. Capul Doloșman, singura faleză stâncoasă de pe litoral
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
În județul Tulcea, mai precis în localitatea Jurilovca, se regăsește o arie protejată de interes național. E cunoscută drept Capul Doloșman sau Dolojman. Este vorba despre singura faleză stâncoasă de pe litoralul românesc. Totodată, reprezintă și un punct de observație interesant, de unde peisajul poate fi admirat în toată splendoarea sa. Și asta nu e tot. Pe aceeași arie protejată se află și cetatea antică cunoscută sub denumirile de Argamum sau Orgame. Este prima așezare de pe teritoriul țării menționată într-un izvor antic care oferă informații despre trecut.
Mai multe despre Cetatea Argamum
Cetatea, și implicit faleza, se regăsesc la 7 km de satul Jurilovca. Cercetările arheologice desfășurate în anii 1926 – 1932 și din 1965 fără întrerupere au permis descoperirea unor importante monumente și schițarea istoriei cetății. Aceasta a fost întemeiată la mijlocul secolului VII î. Hr. de către grecii veniți din Asia Mică, într-o zonă cu urme de locuire din epoca bronzului și din prima epocă a fierului, potrivit Primăriei Jurilovca. Cercetările au scos la iveală urme de locuire în zona de est a falezei, două cuptoare artizanale pentru ceramică, precum și grupuri de morminte. Cetatea romano – bizantină avea o suprafață de aproximativ 2,6 ha, o formă aparent triunghiulară cu opt turnuri, șase bastioane și două porți principale.
Capul Doloșman este o regiune acoperită cu vegetație de stepă, cu arbuști care cresc în medii uscate. Acolo se remarcă unele plante rare, cum ar fi măslinul dobrogean (Ziziphus jujuba) și spinul lui Cristos (Paliurus spina-cristi). De asemenea, în zonă se întâlnesc numeroase exemplare de șarpe rău (Coluber caspius), care atinge 2,5 m lungime, șerpi de casă (Natrix natrix) și de apă (Natrix tessellata), dar și broaște țestoase.