Cea mai mare expoziție cu operele lui Constantin Brâncuși din ultimii 50 de ani va fi găzduită de Muzeul Național de Artă din Timișoara. În perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024 publicul e invitat să admire lucrările unui artist care a reușit să valorifice patrimoniul cultural al României și să facă istorie în arta contemporană. Elevii au acces gratuit, iar studenții beneficiază de reduceri.
Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale” este unul dintre cele mai așteptate evenimente din această toamnă. Ampla expoziție aduce în atenția publicului o personalitate emblematică, un reper incontestabil al sculpturii moderne, dar și un simbol universal. Curatoriată de Doina Lemny, expoziția de la Timișoara oferă vizitatorilor diverse etape ale parcursului artistic a lui Constantin Brâncuși. În dialog cu cele 22 de sculpturi expuse se află și o inedită selecție de fotografii, alături de fragmente filmate de Brâncuși însuși. În total, vor putea fi admirate peste 100 de opere ale lui Constantin Brâncuși. Expoziția va avea 22 de sculpturi, 55 de fotografii și 11 desene.
Expoziția beneficiază de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou, Tate, Fundația Guggenheim, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, precum și din trei colecții particulare. Lucrările lui Brâncuși au ajuns deja la Timișoara, sub atenta observație a organizatorilor, dar și a autorităților. În jurul clădirii care va găzdui expoziția trecătorii au putut observa deja mai mulți jandarmi înarmați care s-au asigurat că operele în valoare de sute de milioane de euro sunt în siguranță. Transportul exponatelor s-a făcut cu seriozitate și… cu bani mulți. Peste 200.000 de euro au costat numai asigurările pentru transport. De asemenea, clădirea în care vor putea fi acestea admirate a fost dotată cu sisteme de securitate de ultimă generație, acestea având o valoare de 2,5 milioane de euro.
Expoziția mult așteptată beneficiază și de un catalog care acum se află în pre-comandă. El se poate achiziționa cu 10% reducere până miercuri, 27 septembrie 2023, inclusiv, și va fi disponibil fizic în librării și în incinta Muzeului Național de Artă din Timișoara, din 30 septembrie 2023. Catalogul bilingv român-englez este coordonat de Doina Lemny, curatoarea expoziției și reputată specialistă în opera lui Brâncuși. Este vorba despre o publicație care, împreună cu expoziția, oferă publicului prilejul de a redescoperi dintr-o nouă perspectivă opera unuia dintre cei mai importanți sculptori ai secolului XX.
Catalogul reunește texte inedite ale istoricilor de artă români, francezi și englezi care vorbesc despre Brâncuși și lucrările expuse. Totodată, în catalog sunt reproduse 190 de imagini ale sculpturilor, desenelor și fotografiilor lui Brâncuși, dar și imagini documentare, cum sunt cele de la construcția Coloanei infinitului. Catalogul oficial al expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale” a fost pus în precomandă pe site-ul librăriei independente La Două Bufnițe din Timișoara, aici, și pe site-ul oficial al expoziției, aici.
„Expoziția organizată la Timișoara încearcă să puncteze anumite aspecte ce evocă legătura artistului cu țara sa natală, cu arta și literatura românească, lăsând publicului libertatea să sesizeze aceste relații după propriile intuiții și simțăminte. De aici, necesitatea de a prezenta capitole importante din creația sa punând accentul pe prima perioadă, ce poartă însemnele formării sale în România, și pe dialogul pe care l-a întreținut în permanență cu confrații săi de la București prin participarea la diverse manifestări artistice”, spune Doina Lemny, curatoarea expoziției.
Constantin Brâncuși este sărbătorit în fiecare an la data de 19 februarie, dată la care, în 1876, sculptorul a venit pe lume. Acesta s-a născut în Hobița, județul Gorj, și era al șaselea copil al lui Radu Nicolae Brâncuși, un cioplitor în lemn, și al Mariei Brâncuși, casnică. Una dintre cele mai interesante realizări ale lui Constantin Brâncuși a fost modul în care a ajuns la Paris. Vă vine să credeți că a mers pe jos din România până în capitala Franței?
Această aventură a început în anul 1903, când avea 27 de ani. Constantin Brâncuși a parcurs unele dintre cele mai importante orașe europene, printre care Budapesta, Viena și München. După ce a ajuns în Elveția, la Basel, tânărul Brâncuși a rămas fără bani. Astfel, s-a trezit nevoit să-și vândă atât hainele pe care le purta în rucsac, cât și ceasul de pe mână. Peripeția s-a sfârșit pe 16 iulie 1904. După ce a ajuns la Paris, Brâncuși s-a înscris la Școala de Arte Frumoase unde a învățat doar doi ani. Asta deoarece la 30 de ani era limita de vârstă pe care o putea avea un student. Ulterior, acesta le-a povestit prietenilor că nu este supărat că a fost exmatriculat argumentând că oricum nu mai avea ce să învețe acolo.
Cele mai cunoscute opere ale lui Constantin Brâncuși sunt Coloana infinitului / Coloana fără sfârșit, Poarta sărutului și Masa tăcerii. În timpul comunismului, operele lui au trecut printr-o perioadă mai dificilă. În anii ’50, oamenii foloseau Masa Tăcerii pe post de masă de picnic. Tot atunci, Tănasie Lolescu, membru al Uniunii Tineretului Comunist, s-a oferit să dărâme Coloana infinitului cu tractorul. Din fericire, lanțurile cu care coloana era legată de tractor au cedat. Astfel, sculptura de 30 de tone a rămas în picioare.
Biletele pentru vizitarea expoziției „Brâncuși: surse românești și perspective universale” au fost puse în vânzare pe site-ul expoziției, aici. Expoziția va fi deschisă în perioada 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, de miercuri până duminică între orele 10:00 – 20:00. În zilele de luni și marți, precum și în 24 – 26 decembrie 2023 și 1 – 2 ianuarie 2024, expoziția nu poate fi vizitată. Pot fi achiziționate următoarele tipuri de bilete:
Copiii au acces gratuit în cadrul expoziției, cu condiția ca aceștia să fie însoțiți de un adult. Pentru copiii de peste 14 ani intrarea poate fi condiționată de prezentarea cărții de identitate. De asemenea, de gratuitate beneficiază și grupurile școlare. Înscrierile vor începe în 30 septembrie, iar toate informațiile vor fi afișate pe site.
Elevilor li se pregătesc mai multe activități interesante și atractive. ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu directorul Muzeului Național de Artă din Timișoara, Filip Petcu, pentru a afla mai multe. Toți elevii vor putea vizita expoziția gratuit. Condiția este ca aceștia să fie însoțiți (un adult la maximum 10 copii). Directorul instituției ne-a declarat că elevii vor avea parte de următoarele activități:
De acces gratuit la muzeu, și implicit la expoziția Brâncuși, poate beneficia oricine, în prima miercuri a fiecărei luni. Biletele se pot ridica, în limita capacității disponibile, doar în ziua respectivă și doar de la casieria muzeului, până la ora 15:00.
Sursă foto: pixabay.com/Adina Voicu, pixabay.com/byrev, instagram.com/lablouseroumaine, instagram.com/lestanzedellafotografia