Oamenii de știință în alertă. A apărut a doua girafă cu „eroare” genetică
Într-o rezervație privată din centrul Namibiei a fost observat un pui de girafă care i-a făcut pe oamenii de știință să intre în alertă. Este al doilea pui cu „eroare” genetică observat și totodată primul văzut în sălbăticie.
Vara aceasta, într-o grădină zoologică din Tennessee, a venit pe lume un pui de girafă fără pete. Nu s-a mai întâmplat niciodată până acum ca vreun pui de girafă să se nască cu o singură culoare. Acum, la puțin timp de la această întâmplare, un alt pui de girafă fără pete a fost observat într-o rezervație privată care se întinde pe o suprafață de peste 36 de hectare. Ghidul turistic Eckart Demasius a văzut și fotografiat puiul de culoare maro. Apoi, a împărtășit descoperirea cu o organizație non – profit pentru girafe.
Sara Ferguson, medic veterinar pentru animale sălbatice, a spus, potrivit nationalgeographic.com, că cele două cazuri de girafe fără pete sunt o pură coincidență. Aceasta susține că nu există date care să arate că apar mai multe animale cu această schimbare genetică decât în trecut. Descoperirea este doar un alt exemplu al „modului ciudat în care funcționează lumea”, după părerea ei. De asemenea, s-a declarat „uimită și încântată că mai sunt atât de multe de învățat și de descoperit despre girafe”.
O pată pe tot corpul
Înainte de descoperirea acestor pui fără pete, o girafă complet maro a mai fost observată la o grădină zoologică din Tokyo, în 1972. Oamenii de știință, inclusiv Ferguson, cred că această colorare solidă se datorează probabil uneia sau mai multor mutații genetice care nu au fost încă identificate. Unele aspecte ale petelor girafelor sunt transmise de la mamă la pui.
Derek Lee, profesor de biologie la Penn State University și coautor al studiului PeerJ, spune că, din punct de vedere tehnic, aceste două exemple recente nu sunt animale fără pete. Ci „girafe cu o singură pată pe tot corpul”. Nu se poate spune ce înseamnă pentru sănătatea puilor această anomalie genetică. Derek Lee susține că nu există nici o dovadă că diferența de culoare i-ar putea pune în pericol.
Reprezentanții grădinii zoologice din Tennessee au fost fascinați de venirea pe lume a unui pui de girafă fără pete. Așadar, au hotărât ca numele să-i fie ales de public, printr-un concurs. Acum puiul de girafă se numește Kipekee. În traducere, înseamnă „unic”.