Această piesă reprezintă o combinație inedită dintre un guler și un colier, alcătuită din franjuri tip solzi din mărgele de sticlă de culoare albastru deschis și roz, cusuți pe pânză de culoare albastră.
Cine a fost “Scumpa”
Gulerul face parte din donația doamnei Ileana Pintilie Teleagă, istoric și critic de artă și a aparținut Dorinei Minerva Demian, supranumită Scumpa „pentru frumusețea și caracterul ei plăcut”. Din mărturiile scrise ale doamne Ileana Pintilie aflăm că aceasta era fiica avocatului Ioan Demian și a Ilenei Zomborean. Întrucât mama ei era o femeie foarte cochetă, Scumpa a deprins încă de timpuriu bunul gust în cadrul ieșirilor în societate alături de aceasta, amândouă fiind elegant îmbrăcate cu rochii și pălării procurate la început de la Szeged sau Budapesta, apoi din atelierele de lux din Timișoara.
Părinții dorindu-și să îi asigure un viitor cât mai bun pentru Scumpa, au trimis-o să studieze în limba franceză la Notre Dame de Sion din Galați, după care a devenit studentă la Facultatea de Drept din București, pe care însă n-a terminat-o, căsătorindu-se cu avocatul Silviu Ciobanu, fiul cunoscutului avocat și politician Pompiliu Ciobanu. În 1935 s-a născut unicul copil al tinerei familii, Radu (viitorul scriitor Radu Ciobanu). Din anul 1938 familia s-a mutat la Timișoara și a locuit într-un apartament cu vedere spre Corso din imobilul Palace.
Moda în era modernității
Începând cu anii ’20 moda a intrat într-o nouă eră, cea a modernității. Aceasta a accelerat modificări sociale, artistice și politice din Europa. A început epoca vitezei care impunea un corp aerodinamic. Astfel silueta feminină a devenit una cu pieptul plat de „fetișcană” androgină. Îmbrăcămintea a devenit mai confortabilă eliminându-se constrângerile ce erau impuse în acest domeniu. În ton cu noul stil de viață activ, femeile au început să poarte rochii largi care eliminau cu totul talia, pantaloni și fuste sub genunchi care împlineau nevoia de libertate de mișcare. O mare victorie dobândită a fost libertatea de expresie a femeii care avea voie să iasă în cluburi, să fumeze, să folosească bicicleta, să se urce la volan, să se machieze exagerat, stilul de coafură preferat fiind tunsoarea bob cu bucle.
În această perioadă se definesc conceptele haute couture, modele, miss. Se inventează tubul metalic pentru ruj și oglinjoara. Coco Chanel lansează primul ei parfum, Chanel no. 5. În artă în acest timp s-au dezvoltat cubismul, expresionismul, futurismul și pictura abstractă.