Cât de periculoși au devenit, de fapt, țânțarii. Lucrurile s-au schimbat radical într-o generație
Dacă până acum singurul lucru neplăcut în legătură cu țânțarii era zgomotul pe care-l fac sau mâncărimile mușcăturilor, de-acum lucrurile sunt mult mai serioase. Institutul de Medicină Tropicală din Belgia explică cât de periculoși au devenit țânțarii, iar Institutul Național de Sănătate Publică ne spune cum să ne protejăm de ei.
Populațiile de țânțari din mai multe țări din jurul Mediteranei au devenit imuni la insecticide. Un studiu realizat de Institutul de Medicină Tropicală arată faptul că aceste vietăți sunt rezistente la insecticide și în Europa de Vest. Cea mai mare problemă cu ei este că transmit virusuri. Unul dintre ei poartă numele West Nile și a făcut deja victime. Și mai grav este că, în cazul unui focar de infecție, nu există metode de combatere.
„În prezent, în Belgia, nu avem o armă eficientă împotriva unui focar de West Nile occidental. Există o nevoie urgentă de noi pesticide care să fie eficiente și acceptabile. Împreună cu echipa mea folosim biodiversitatea și inteligența artificială pentru a dezvolta noi pesticide ecologice”, spune Ruth Müller, șefa Departamentului de Entomologie al Institutului de Medicină Tropicală din Belgia, potrivit unui comunicat de presă.
Cum ne protejăm de virusul West Nile
Temperaturile ridicate și valurile de căldură favorizează apariția anumitor boli, dintre acestea făcând parte și West Nile, o boală infecțioasă ce se transmite prin înțepătura de țânțar. Virusul afectează în principal păsările și caii și, uneori, oamenii. De cele mai multe ori nu există simptome, însă și când apar ele sunt asemănătoare gripei.
Institutul Național de Sănătate Publică face următoarele recomandări în vederea protejării împotriva infectării cu virusul West Nile:
Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor;
Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței;
Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre);
Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
Îndepărtați recipientele de apă stătută și gunoiul menajer.