O expoziție inedită se deschide azi la Timișoara. Îmbină știința și arta
Începând de astăzi, 15 septembrie, de la ora 19:00, galeria de artă contemporană META Spațiu din Timișoara găzduiește o expoziție inedită numită „Porous Matter. Void Fractions in Materials, Ideas, and Society”. Această aprofundează conceptul de „materie poroasă” îmbinând arta cu știința.
La această expoziție au lucrat patru artiști din România și Norvegia: Floriama Cândea, Maria Castellanos, Cosmin Haiaș și Stahl Stenslie. Alături le-au fost și patru oameni de știință, Florin Drăgan (UPT), Alex Hansen (Porelab), Liviu Marșavina (UPT), Marcel Moura (Porelab). De asemenea, în spatele expoziției stă și echipa curatorială formată din Mirela Stoeac – Vlăduți (curator) și Loredana Nedelcu (asistentă curator). Prin intermediul instalațiilor de artă contemporană realizate, al experimentelor artistice și științifice, expoziția invită vizitatorii să reflecteze asupra naturii multifațetate a fracțiilor vide și a rolului lor în modelarea mediului nostru fizic și conceptual.
„Proiectul Porous Matter a oferit atât oamenilor de știință, cât și artiștilor posibilitatea de a discuta idei și de a explora partea științifică a materialelor poroase. Și de a le transforma ulterior în lucrări de artă. Am fost foarte surprins să descopăr cât de diferit lucrează artiștii și oamenii de știință. Dar, indiferent de cât de diferit gândesc și lucrează, munca lor este complementară. Ceea ce am învățat de la un artist a fost cât de eliberată este mintea lor de orice reguli. Pentru că în știință noi trebuie să urmăm regulile. Fiecare lucru trebuie să se potrivească undeva. Dar arta nu trebuie să se potrivească nicăieri. E liberă”, spune Alex Hansen, directorul Porelab – Centru de excelență, absolvent al Universității Cornell (SUA).
Expoziția, rezultatul unei strânse colaborări
Expoziția Porous Matter este rezultatul unei strânse colaborări între artiști, oameni de știință, curator și colaboratori din cadrul celor trei universități partenere. Această colaborare a început încă din anul 2022. Ea a presupus vizite de laborator, realizarea a numeroase experimente științifice, sesiuni de lucru și dialoguri multiple.
„Proiectul POROUS MATTER este unul complex, care a început încă din anul 2021, atunci când împreună cu parteneri de la PoreLab, un centru de excelență în fizică din Norvegia, și cei de la Universitatea Politehnică din Timișoara ne-am dat seama cât de importantă este crearea unei legături mai strânse între artiști și oameni de știință. Ne-am dorit să creăm această intersecție dintre artă și știință. Intersecție prin care artiștii să creeze pe baza a ceea ce experimentează împreună cu oamenii de știință.
S-a întâmplat chiar ca un cercetător (este vorba de Marcel Moura) să creeze o lucrare de artă pe baza a ceea ce a transferat în cercetările lui din zona artistică. POROUS MATTER oferă astfel o platformă unică pentru dialog, colaborare și schimb interdisciplinar. Prin împletirea expresiilor artistice cu cercetarea științifică, expoziția sfidează limitele convenționale, stârnește curiozitatea și deschide noi căi de explorare”, explică Mirela Stoeac – Vlăduți, curatoarea expoziției.