Rețea națională pentru tratarea copiilor care consumă droguri
Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, anunță că se lucrează la o rețea națională pentru tratarea copiilor care consumă droguri. În țara noastră, momentan, există doar două centre de acest tip.
Consumul de droguri a devenit o problemă gravă în țara noastră. Tot mai mulți copii și adolescenți încep să consume substanțe interzise, iar acest lucru este îngrijorător. Într-o intervenție la Digi24 Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a declarat că se lucrează la un proiect care să vină în sprijinul celor care se confruntă cu problema consumului. Acesta propune dezvoltarea unei rețele naționale, în așa fel încât în fiecare regiune să existe centre pentru adolescenții consumatori de droguri.
Ministrul e de părere că testarea antidrog a elevilor în școli este o măsură utilă, însă trebuie urmată de alte proceduri pentru a preveni consumul de droguri. Una dintre ele ar fi consilierea psihologică de către o persoană specializată, de care să beneficieze copilul consumator, părinții acestuia sau, de ce nu, toată familia. Proiectul se află în lucru, iar ministrul spune că vor fi invitați la discuții toți cei care pot ajuta. Inclusiv reprezentanți ai centrelor private, de la care să se învețe cum să se implementeze și în sectorul public bunele lor practici. După spusele ministrului, în câteva săptămâni ar trebui să existe un plan concret privind acest proiect. De asemenea, el consideră că e nevoie cât mai rapid de educație pentru sănătate, pentru ca elevii să învețe despre riscurile asociate consumului de alcool, tutun sau droguri.
Centrele, separate de spitalele de psihiatrie
Ministrul Sănătății spune că a observat și o reticență din partea părinților de a-și duce copiii în astfel de centre. Aceasta e legată de faptul că centrele de tratare a intoxicației sau dependenței cu droguri se află în cadrul spitalelor de psihiatrie. „În prezent avem 11 spitale de psihiatrie care fac controlul adicției. Pentru copii sunt două. Vrem să dezvoltăm o rețea regională astfel ca în fiecare regiune să fie un astfel de centru pentru copii. De foarte multe ori părinții au reticență față de aceste centre pentru că sunt legate de un spital de psihiatrie și nu trebuie să fie așa. Sunt și centre private. O să îi invităm pe toți la discuții, pentru ca bunele lor practici să le implementăm și în sectorul public. Trebuie centre pe termen lung”, a declarat, potrivit sursei citate, Alexandru Rafila.