Milioane de copii trăiesc în sărăcie extremă. Și în România situația e critică
UNICEF și Banca Mondială trag un semnal de alarmă. Milioane de copii din întreaga lume trăiesc în sărăcie extremă, iar pandemia de Covid-19 a dus la pierderea a trei ani de progrese. O nouă analiză arată că unul din șase copii trăiește în sărăcie extremă. Și în România situația este îngrijorătoare.
Documentul care analizează sărăcia extremă cu care se confruntă copiii poartă numele: Tendințele globale privind sărăcia monetară înregistrată în rândul copiilor în funcție de pragurile sărăciei stabilite la nivel internațional. Acesta arată că numărul copiilor care trăiesc cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi a scăzut de la 383 de milioane la 333 de milioane între anii 2013 – 2022. Totuși, impactul economic al pandemiei de Covid-19 a dus la pierderea a trei ani de progrese. Asta înseamnă că numărul copiilor care au scăpat de sărăcie este cu 30 de milioane mai mic decât se preconiza înaintea evenimentelor cauzate de pandemie.
Sărăcia extremă nu va putea fi eliminată până în 2030
Analiza atenționează că în ritmul acesta eliminarea sărăciei extreme în rândul copiilor nu va putea fi eliminată până în 2030. „În urmă cu șapte ani, lumea întreagă a promis să pună capăt sărăciei extreme cu care se confruntă copiii până în 2030. Am realizat progrese care au demonstrat că, prin investiții corespunzătoare și cu voință, putem ajuta milioane de copii să iasă din ceea ce devine adesea un cerc vicios al sărăciei.
Însă crizele agravate de impactul pandemiei de COVID-19, conflicte, schimbările climatice și șocurile economice au dus la stagnarea progreselor. Și au lăsat milioane de copii în sărăcie extremă. Nu îi putem dezamăgi pe acești copii. Eliminarea sărăciei infantile reprezintă o alegere politică. Trebuie să ne dublăm eforturile pentru a ne asigura că toți copiii au acces la servicii esențiale. Inclusiv la educație, nutriție, asistență medicală și protecție socială. Abordând în același timp principalele cauze ale sărăciei extreme”, a declarat directorul executiv al UNICEF, Catherine Russell.
Unde trăiesc cei mai săraci copii
Potrivit raportului, Africa Subsahariană prezintă cel mai mare procent al copiilor care trăiesc în sărăcie extremă (40%). Tot acolo se înregistrează și cea mai însemnată creștere procentuală din ultimul deceniu. De la 54,8% în 2013 la 71,1% în 2022. Creșterea rapidă a populației, măsurile reduse din domeniul protecției sociale și tendințele globale îngrijorătoare, inclusiv Covid-19, conflictele și dezastrele climatice, au provocat această creștere. În același interval, toate celelalte regiuni ale lumii au înregistrat o scădere constantă a ratei sărăciei extreme. Cu excepția Orientului Mijlociu și a Africii de Nord.
În ceea ce privește România, datele din raport confirmă nevoia urgentă pentru măsuri de reducere a sărăciei în rândul copiilor. 56.960 de copii români trăiau în sărăcie extremă în 2022, cu mai puțin de 2,15 dolari pe zi. Asta înseamnă că aveau cele mai mici oportunități de a avea acces la serviciile esențiale. 155.000 de copii români trăiau cu mai puțin de 3,65 dolari pe zi. Numărul copiilor care trăiau cu mai puțin de 6,85 dolari pe zi era egal cu 346.210.
Nu mai e timp de pierdut
La nivel global, deși reprezintă doar o treime din populația lumii, copiii constituie peste 50% dintre persoanele extrem de sărace. Copiii prezintă un risc de două ori mai mare decât adulții (15,8% față de 6,6%) să trăiască în gospodării extrem de sărace. Adică fără hrana, igiena, adăpostul, asistența medicală și educația de care au nevoie pentru a supraviețui și a se dezvolta.
„O lume în care 333 de milioane de copii trăiesc în sărăcie extremă, lipsiți nu doar de nevoile de bază, ci și de demnitate, oportunități sau speranță, este pur și simplu inacceptabilă. Este mai important ca niciodată ca toți copiii să aibă o cale de ieșire din sărăcie. Prin acces echitabil la educație de calitate, nutriție, sănătate și protecție socială. Precum și la siguranță și securitate. Acest raport ar trebui să ne reamintească în mod clar că nu mai avem timp de pierdut în lupta împotriva sărăciei și a inegalității. Și că trebuie să punem copiii pe primul loc în demersurile noastre”, a declarat directorul global pentru sărăcie și echitate din cadrul Băncii Mondiale, Luis-Felipe Lopez-Calva.
Copiii cei mai vulnerabili, cei care trăiesc în mediul rural și care provin din gospodăriile în care capul familiei are un nivel scăzut de educație sau nu are nicio educație, sunt mult mai afectați de sărăcie. Potrivit raportului, se estimează că unu din trei copii din țările afectate de conflicte și contexte fragile trăiesc în gospodării extrem de sărace. Comparativ cu unu din 10 copii din țările care nu se confruntă cu un context fragil.