MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE. Știați că animațiile nu sunt așa moderne? Primul desen animat are… 5.000 de ani!
În lume există o mulțime de locuri ale căror secrete nu au fost elucidate nici până în zilele noastre. ȘTIRI PENTRU COPII vă vorbește azi, la rubrica MISTERELE LUMII, ISTORII NEELUCIDATE, despre primul desen animat care are… 5.000 de ani.
Animația a apărut în filme în secolul XX, însă arheologii au descoperit cel mai vechi exemplu de animație. Acesta se află pe un pahar vechi de 5.000 de ani descoperit în Iran, într-un sit antic, potrivit mymodernmet.com. Desenele de jur împrejurul vasului prezintă o capră sălbatică. Cel mai probabil este vorba despre o capră sălbatică persană, cunoscută și sub numele de Capra aegagrus. Imaginile nu sunt făcute la întâmplare, ci spun o „poveste”. Animalul se apropie să ciugulească o plantă înaltă stând în picioare, iar apoi aleargă și sare pentru a ajunge la frunzișul mai înalt. Deși paharul a fost descoperit în anii 1970, imaginea „în mișcare” nu a fost observată mult timp.
Zona în care a fost descoperit paharul, Shahre Sukhteh, este în prezent un sit arheologic care aparține Patrimoniului Mondial UNESCO. Acolo se află rămășite incredibile ale unui oraș care a apărut la răscrucea unor rute comerciale importante. La fața locului au fost găsite și alte vase din epoca bronzului decorate în picturi geometrice. Săpăturile sunt în desfășurare și au descoperit, de asemenea, gropi. Vasul și animația sa iconică se află acum în colecția Muzeului Național din Iran.
Freya, morsa devenită celebră, personaj principal într-o animație
De-a lungul timpului animațiile au devenit din ce în ce mai iubite și apreciate. Atât de cei mici, cât și de cei mari. Ba mai mult, tinerii se implică în realizarea unor astfel de proiecte. De exemplu, o echipă de tineri din Norvegia și România lucrează la un scurtmetraj de animație care spune povestea lui Freya, morsa devenită celebră. Proiectul Arcticmotion reprezintă o colaborare între Timișoara, Capitală Europeană a Culturii anul acesta, și orașul norvegian Bodo, care va deține acest titlu anul viitor.
Scurtmetrajul va avea cel mult cinci minute și este inspirat din povestea morsei Freya, care a devenit celebră în Norvegia. Morsa care a fost botezată după zeița nordică a iubirii și a frumuseții a fost o femelă tânără, de 600 de kilograme. Ea a devenit celebră după ce s-a urcat pe bărcile din Oslo pentru a sta la soare și pentru a dormi. Au fost cazuri în care animalul a și distrus câteva bărci pentru a-și face somnul de frumusețe. Mai multe despre Freya și scurtmetrajul făcut după ea puteți afla de aici.