Doar jumătate din profesorii români au auzit despre inteligența artificială
Tehnologia își face loc tot mai mult în viața oamenilor și a copiilor, în toate domeniile. Acum există aplicații care te ajută indiferent că vrei să înveți ceva, că vrei să cumperi ceva sau pur și simplu să te relaxezi. Inteligența artificială își face și ea loc în viața oamenilor și, mai nou, în educație. Statisticile arată că, momentan, doar jumătate din profesorii români au auzit despre inteligența artificială, dar consideră că va fi utilă în munca lor.
La finalul anului 2022 o aplicație a câștigat rapid popularitate în rândul elevilor. Atât în țară, cât și în străinătate. ChatGPT este o aplicație care răspunde oricărei întrebări. Ea poate fi utilă pentru a învăța lucruri noi, însă elevii din alte țări au abuzat de ea și au început să-i ceară să le facă temele. Tocmai din acest motiv, în școlile din New York, utilizarea ei a fost interzisă.
Totuși, inteligența artificială nu e de neglijat. Ea poate fi utilă în viața elevilor și a cadrelor didactice, dacă e utilizată corespunzător. Un sondaj realizat de Asociația Techsoup arată că 1 din 2 profesori români a auzit despre inteligența artificială, iar 10% dintre ei au încredere că pot crea propriile activități educaționale folosindu-se de această tehnologie. Cei 2.000 de profesori care au luat parte la sondaj participă la cursul „Primii pași în Inteligența Artificială (AI) pentru profesorii curioși”, derulat de asociație. Este primul curs de acest gen dedicat pentru toți profesorii, indiferent de materia pe care o predau la clasă. De asemenea, pot participa și persoane care încă se pregătesc să devină cadre didactice. Cursul este disponibil pe platforma Predau Viitor – Platforma de Cursuri, iar înscrierile se pot face aici.
Ce învață cadrele didactice în cadrul cursului
Profesorii care urmează cursul despre inteligență artificială sunt ajutați să:
înțeleagă și explice concepte de bază în inteligență artificială (AI): învățare automată (machine learning), învățare profundă (deep learning), rețele neurale și procesare a limbajului natural (natural language processing);
identifice și înțeleagă cuvintele cheie ale momentului din domeniul inteligenței artificiale ca: Large Language Models, Generative AI, General Artificial Intelligence, etc.;
testeze și să compare cele mai cunoscute aplicații chat Large Language Models, precum este ChatGPT sau Bard al Google;
exploreze și reflecteze la probleme de etică și responsabilitate legate de utilizarea AI;
exploreze resurse pedagogice internaționale care îi pot ajuta să ducă la clasă AI în mod responsabil și cu sens pedagogic, cum ar fi programul Experience AI creat de Raspberry Pi Foundation.
Cursul, util pentru toți profesorii
De la lansare și până în prezent, la curs s-au înscris 2003 profesori din toată România, iar 341 deja au absolvit. Dintre aceștia:
93% pot defini și compara concepte din zona AI, iar 72% declară că acum au multă sau foarte multă încredere să propună activități cu AI elevilor acestora;
95% dintre profesori și-au propus să creeze cel puțin o activitate de lucru cu AI pentru elevii lor în următorul an școlar;
88% dintre profesori au apreciat cursul ca fiind foarte util și important pentru dezvoltarea lor profesională.
„Deși sunt profesor de limba și literatura română, acest curs mi-a trezit interesul. Mă ajută să înțeleg elevii și să discut deschis despre oportunitatea AI chiar și în rezolvarea temelor. Dar creativitatea profesorului nu are limite. De aceea chiar voi folosi unele instrumente în vederea stimulării lecturii prin joc și programare. Cum ar fi synthesia.io pentru transmiterea sub forma unei știri TV a unui episod dintr-un roman din programa școlară. Recomand acest curs indiferent de materia predată. Rețelele noastre neuronale vor genera soluții în educație”, a declarat Geanina Radu, profesoară de limba și literatura română de la Liceul Tehnologic Paul Dimo din Galați.