COMORILE MUZEELOR. Decantor pentru vin cu blazonul conților Csekonics de Jimbolia și Ianova
Muzeul Național al Banatului deține în colecțiile sale un decantor pentru vin cu blazonul conților Csekonics de Jimbolia și Ianova. Este din sticlă gravată, a doua jumătate a secolului al XIX-lea, înălțime 28 cm. Compartimentul de Arte Vizuale, donația familiei prof. dr. Horia Vermeșan în anul 2020.
Acest decantor pentru vin cu mare valoare documentară reprezintă una dintre rarele piese de artă decorativă păstrate în colecțiile Muzeului Național al Banatului, care depun mărturie despre istoria domeniilor nobiliare din Banat în secolul al XIX-lea.
Moștenirea contelui Csekonics Endre
Decantorul pentru vin, realizat în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, este decorat cu blazonul familiei Csekonics. In anul 1864 familia primește titlul de conți de Jimbolia și Ianova. Erau proprietarii celui mai mare domeniu nobiliar din comitatul Torontal, având Jimbolia ca centru de administrare a patrimoniului acestei familii din marea aristocrație maghiară. Provenind din moștenirea contelui Csekonics Endre (1846-1929), acest decantor pentru vin a intrat în patrimoniul muzeului prin donație în anul 2020 din partea familiei prof. dr. Horia Vermeșan. Acestia E vorba de colecționari pasionați de pictura și artele decorative din Europa Centrală.
După terminarea Primului Război Mondial inventarul mobil al domeniilor nobiliare din Banat, format din lucrări de pictură, sculptură, mobilier, obiecte din ceramică și sticlă, este dispersat. În colecția de mobilier a muzeului se găsesc alte mărturii despre istoria celor două palate din Jimbolia ale familiei Csekonics. este vorba de patru piese de mobilier Biedermeier de calitate artistică superioară, executate într-un atelier central-european la mijlocul secolului al XIX-lea, provenite din donația doamnei dr. Simona Vermeșan. Conform declarațiilor donatoarei, garnitura de mobilier Biedermeier a fost achiziționată de la familia profesorului Detlev Strunk din Jimbolia. In proprietatea acesteia piesele au intrat prin achiziție de la conții Csekonics din Jimbolia în anii `30 ai secolului XX, când celebra familie aristocrată a lichidat proprietățile din România.