Locuri de poveste din România. MINA, primul muzeu de artă imersivă
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
La finalul lunii august în București s-a deschis Museum of Immersive New Art – MINA. Primul muzeu de artă imersivă din țară. Acesta este, de asemenea, și cel mai mare centru de new media art din Europa de Sud Est. Prin definiție, imersiunea reprezintă afundarea parțială sau totală a unui corp într-un lichid. La muzeul MINA vizitatorii au parte de experiențe inedite explorând expozițiile imersive „Gustav Klimt” și „Lumea Subacvatică”. Muzeul este deschis până în 31 ianuarie 2024. Programul de vizitare este de miercuri până sâmbătă între orele 12:00 – 23:00 și duminica între orele 12:00 – 22:00. Biletele pot fi achiziționate online, de aici.
Începând de astăzi în cadrul muzeului este deschisă o secțiune specială pentru copii. În cadrul MINA Kids vor fi expuse 16 instalații interactive și educative. Cei mici le pot explora timp de aproximativ două ore.
Ce presupun expozițiile „Gustav Klimt” și „Lumea Subacvatică”
„Expoziția imersivă Gustav Klimt este o producție multimedia care cuprinde peste 60 dintre cele mai cunoscute opere ale celebrului artist, din întreaga sa activitate, opere expuse în muzee din toată lumea. Printre acestea se numără „Doamna cu Evantai”, unul dintre cele mai valoroase tablouri vândute la o licitație în Europa, „Sărutul”, cea mai cunoscută lucrare a sa și considerată o comoară națională a Austriei și „Portretul Adelei Bloch-Bauer” cunoscută ca „Doamna în Aur”, cea mai reprezentativă lucrare a perioadei de aur a lui Gustav Klimt. Este atât o expoziție de artă, cât și o călătorie imersivă prin capodoperele lui Klimt, cu fiecare piesă meticulos animată și expusă 360, într-un spațiu de 7 metri înălțime”, se arată pe site-ul muzeului.
Expoziția „Lumea Subacvatică” este la fel de interesantă. Aceasta oferă un spectacol educațional despre biodiversitatea apei și conștientizarea modului în care putem contribui la o lume mai curată și la protejarea speciilor. „Apa conectează oceane, mări, delte, lacuri. Este casa a milioane de specii de plante și animale și cuprinde frumoasa lume subacvatică. Hai să descoperi ce se întâmplă sub apă, într-o călătorie fascinantă prin Delta Dunării, Marea Neagră și în adâncurile oceanului”, mai transmit reprezentanții muzeului.