Internauții revoltați: de ce nu ar trebui ca dascălii să le ofere elevilor cadouri
Zilele trecute am abordat despre un subiect care a iscat mulă polemică. Internaușii sunt revoltați. Cadourile oferite de cadrele didactice nu sunt privite cu ochi prea buni de aceștia. În același timp, sunt învățători și profesori care spun că nimic nu se compară cu bucuria de pe chipul elevilor atunci când primesc chiar și un simplu balon sau o bomboană, cadou, în prima zi de școală.
Știrea legată de dezbaterea momentului, dacă învățătorii ar trebui sau nu să pregătească cadouri pentru elevi, a stârnit polemici intense și revoltă în rândul internauților. Postarea de pe pagina noastră de Facebook a adunat în scurt timp sute de reacții și alte sute de comentarii. Oamenii se contrazic pe subiect. Unii spun că micile atenții îi bucură pe copii, în timp ce alții consideră că nu e nevoie de ele. „Singurele cadouri ar trebui să fie manualele gratuite. Cele mai bune și mai utile cadouri”, spune cineva.
Altcineva consideră că elevii ar trebui să primească cadouri din partea părinților, nu din partea cadrelor didactice. „Cu ce ocazie profesorii să pregătească copiilor cadouri? Vă bateți joc cu totul de profesori. Părinții trebuie să le facă cadouri copiilor lor, cu ocazia primei zile de școală, nu profesorii”, scrie altcineva. O altă persoană consideră că micile atenții nu fac decât să-i învețe să fie mituiți. „De mici sunt învățați să fie mituiți și uite așa se perpetuează ideea”, scrie cineva într-un comentariu.
O altă persoană spune că nu e nevoie ca profesorii să le facă cadouri elevilor. „Fără cadouri. Pe vremea noastră nu te aștepta nimeni cu cadouri pe bănci. Doar manualele școlare și atât. Și cadrele didactice se bucurau foarte mult de florile primite și chiar dacă unii nu aveau flori nu era ceva de râs sau rușinos”, se arată într-un alt comentariu.
Pentru unii copii, prima zi e magică
Sunt părinți care apreciază micile atenții oferite de cadrele didactice. Iar pentru mulți copii o bomboană sau un balon fac ca despărțirea de părinți să fie mai ușoară. O spune chiar un cadru didactic. „În fiecare an mi-am întâmpinat copiii cu ceva pe măsuțe. Fie că a fost o acadea, un balon sau o mică prăjiturică. Vouă nu v-ar plăcea să fiți întâmpinați la birou cu o atenție din partea angajatorului?
Micuții mei pleacă din familie și vin în grădiniță unde părinții îi lasă cu orele. Brusc! Brusc de la mami și tati care știu totul despre ei, vin și sunt „abandonați” într-un loc unde trebuie să facă ceea ce spune „o doamnă”. Din ce bani? Din bani proprii. Bucuria primei zile trebuie să fie „magică”. Ei trebuie să își dorească să vină. Școala nu trebuie să fie un loc sinistru în care ei doar execută. Copiii știu astfel că ținem cont de ceea ce simt și de faptul că suntem acolo pentru ei, ca parteneri într-o „a doua casă””, explică un cadru didactic. Multe persoane rezonează cu această părere, iar dovada constă în peste 100 de aprecieri pe care comentariul le are.
Altcineva ține să puncteze că micile atenții nu reprezintă mită, așa cum consideră unii. „Nu e mită pentru elevi, e o atenție de afectivitate. Nu te faci dascăl dacă nu iubești copiii. Te legi de ei sufletește, fiindcă le ești alături zi de zi, fie și câte o oră. Ca diriginte / învățător / educator, ei devin copiii tai. Lăsați răutățile și haideți să ne pregătim sufletește pentru noul an școlar”, scrie cineva într-un comentariu. Știrea care a provocat atâtea reacții poate fi citită aici.