Ileana și Alexandra se pregătesc la cel mai important muzeu de artă electronică din lume
În perioada 5 – 11 septembrie tinerele artiste Ileana Aciocârlănoaiei și Alexandra Irimia iau parte la un proiect internațional desfășurat la cel mai important muzeu de artă electronică din lume. Atelierul are loc la Linz, în Austria, în cadrul programului Youth Exchange, Create Your World Ars Electronica.
Proiectul face parte din Festivalul Internațional „Ars Electronica”. De el se bucură mai mulți tineri cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani. Aceștia au fost selectați din competițiile de artă media din Ungaria, Germania, Austria și România. În cadrul atelierului „What if … everything turns out well? (Dar dacă … totul iese bine?) tinerii dezvoltă, împreună, o lucrare. Ea va fi prezentată vizitatorilor în ultima zi a evenimentului.
„Tineri din patru țări diferite vizitează Linz pentru Youth Exchange 2023, în cadrul unui schimb cultural și artistic desfășurat în Festivalul Ars Electronica. Pe baza talentelor lor, aproximativ 15 participanți cu vârste cuprinse între 16 și 21 de ani sunt selectați din competițiile de artă media din Ungaria, Germania, Austria și România. Întâlnirea unei varietăți de competențe și expertize are ca rezultat un proiect multistrat. El va fi dezvoltat pe parcursul celor cinci zile de festival și prezentat vizitatorilor în ultima zi a evenimentului.
Atelierul, care este gratuit pentru tinerii participanți, se desfășoară în jurul evenimentelor și expozițiilor din cadrul festivalului, prin urmare participanții pot explora întreg programul acestuia. Atelierul își propune să declanșeze imaginația colaborativă. Să creeze împreună o lume pentru visători, gânditori și creatori. Să exerseze jocul liber cu designul de personaje speculativ, ficțiunea speculativă și viitorul hackathon. Și să descopere nevoile speciale pentru stimularea propriei creativități”, spun organizatorii evenimentului.
O experiență unică
Ambele fete sunt absolvente ale Colegiului de Arte „Sabin Drăgoi” din Arad și au avut-o ca dirigintă pe artista Nita Mocanu, de la care au preluat pasiunea pentru artă. ȘTIRI PENTRU COPII a luat legătura cu fetele pentru a afla mai multe despre ce presupune această experiență pentru ele.
„Pe toată perioada liceului am lucrat în diferite proiecte de artă alături de artista Nita Mocanu, care ne-a fost dirigintă la Colegiul de Arte „Sabin Drăgoi”. Coordonate de ea am făcut parte din proiectele Post – Educația și Laboratorul Speculativ. Acolo i-am avut ca parteneri pe Ars Electronica din Linz, Austria. Apoi, Ars Electronica a alocat două locuri pentru programul cultural și artistic Youth Exchange.
Pentru mine această experiență este unică. Pot lucra împreună cu artiștii din diferite părți și pot face parte din această expoziție datorită artistei Nita Mocanu. Pe viitor doresc să particip la cât mai multe expoziții alături de artiști ai României și nu numai, și de a revizita Ars Electronica”, ne-a declarat Alexandra Irimia, în prezent studentă la Facultatea de Artă și Design Timișoara, la sculptură.
„Pentru mine experiența din Linz este un prilej de a cunoaște lumea artei media și de a întâlni marii artiști ai scenei. De asemenea, e o ocazie de a-mi crea relații cu tinerii artiști din străinătate. Viitorul apropiat este marcat de experiența facultății. În această perioadă sper la cât mai multe proiecte artistice, expoziții, workshopuri, cât și la burse Erasmus și schimburi de experiență. În rest, încerc sa-mi dezvolt abilitățile artistice și să cunosc Bucureștiul, locuitorii și studenții”, ne-a declarat Ileana Aciocârlănoaiei, recent admisă la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București.
Daniel Dorobanțu, primul român inclus în colecția Ars Electronica
Ars Elecronica din Linz este cel mai important centru de expunere al artei electronice din lume. Primul român care a intrat cu o lucrare în Ars Electronica este Daniel Dorobanțu. El face concerte de basm și de muzică electronică și le susține în spații inedite. Am stat de multe ori de vorbă cu el, iar materialele sunt disponibile aici. De la debutul său în 1995, Daniel Dorobanțu a produs 12 albume de studio, numeroase lucrări de artă video, instalații, spectacole live și experimente multimedia. Lucrările sale au fost comandate și promovate de Institutul Cultural Român, Consulatul Onorific al Italiei la Timișoara și menționate în The New York Times și The Guardian.