Statistici alarmante. Locurile din România unde bebelușii supraviețuiesc cel mai greu
România se menține în continuare pe primele locuri în Uniunea Europeană când vine vorba de mortalitatea infantilă, iar statisticile sunt de-a dreptul alarmante. Pentru a reduce acest fenomen, și pentru a sprijini familiile imediat după naștere, Organizația Salvați Copiii și Fundația OMV Petrom lansează proiectul „Cutia Bebelușului”. Iată care sunt locurile din România unde bebelușii supraviețuiesc cel mai greu.
Ideea este preluată după un model din Finlanda care a avut succes. Acum el a fost adaptat și la nevoile țării noastre. Programul vine în sprijinul a 4.000 de mame și nou-născuți aflați într-o situație vulnerabilă. Toți vor primi câte o Cutie a Bebelușului. Beneficiarele sunt selectate din 42 de comunități defavorizate din 16 județe. Acestea sunt: Argeș, Brașov, Botoșani, Caraș Severin, Constanța, Dolj, Hunedoara, Iași, Mureș, Neamț, Prahova, Suceava, Timiș, Vaslui, Dâmbovița și Tulcea. În plus, 80 de cadre medicale vor lucra îndeaproape cu mamele și familiile pentru a le oferi informații și sprijin în perioada postnatală, cursuri de îngrijire a bebelușilor și consiliere în alăptare.
„Pentru Cutia Bebelușului ne-am inspirat dintr-un model probat și consacrat în timp. Care și-a dovedit eficiența în a reduce rata mortalității infantile. Cutia va fi un sprijin real pentru mamele din mediile dezavantajate. Și va asigura nou-născuților un start mai bun în viață, din punct de vedere al sănătății și al siguranței”, spune Ana Maria Mihăescu, președinta Fundației OMV Petrom.
Ce conține Cutia Bebelușului
Proiectul vine în ajutorul părinților cu peste 40 de produse de bază necesare nou – născutului în primul an de viață. Concret, Cutia Bebelușului conține haine, scutece, lenjerie de pat, saltea, pilotă, prosop, sistem de înfășat, articole de îngrijire pentru mame, cosmetice și consumabile pentru îngrijirea nou-născuților, termometru de baie, termometru digital pentru corp, foarfecă pentru copii și inclusiv jucării și cărți pentru copii. Odată golită de produse, cutia se transformă într-un pat. El oferă siguranță pentru bebeluș în primele trei luni de viață. Adică exact atunci când riscul morții prin sufocare este foarte ridicat.
„Atunci când am început programul de combatere a mortalității infantile nu aveam încă radiografia totală a acestui fenomen dramatic pentru România. Încă ne menținem în topul negativ al Uniunii Europene, la acest capitol. Ne-am dat seama că trebuie să lucrăm pe două paliere. Dotarea maternităților cu aparatură medicală și sprijinirea activă a mamelor și nou-născuților aflați în situații de risc socio-economic. Accesul mamelor la produse medicale și sanitare este crucial, atunci când vorbim despre șansa copilului de a crește sănătos”, a declarat Gabriela Alexandrescu, președinte executiv Salvați Copiii România.