Spectacol despre copiii care cresc în timp de război
Când ne gândim la războaie ar trebui să avem mereu în minte copiii care cresc în localitățile atacate sau aflte în conflict. De ani buni, copiii din Siria cresc în timp de război. În loc de jurcării ajung să cunoască mai întâi armele.
„În Țările Războaielor te naști soldat. Înveți să te bați de când înveți să mergi. E obligatoriu să porți armă…”, o armă fabricată în Statele Păcii. Nama şi Oldo, doi copii, victime şi totodată supravieţuitori ai ultimului dintre ultimele războaie, se întâlnesc pe ruinele unui oraş, îşi spun poveştile de viaţă şi, din joacă, încep un plan de schimbare a regulilor jocului, într-o societate cu prea puţină magie și echitate pentru un copil.
Spectacolul Regulile jocului este o poveste îndrăzneață despre impactul conflictelor armate asupra generațiilor tinere. Aşa cum Soarele şi Luna există în acelaşi timp, aşa şi Tările -Războaielor şi Statele-Păcii par să existe dintotdeauna în lumea noastră, dinainte de toate timpurile.
Text despre copiii care cresc în timp de răzoi
Spectacolul Regulile jocului, de Yann Verburgh, a cărui premieră va avea loc în 5 septembrie 2023, de la ora 20:00, la Teatrul Maghiar de Stat Timișoara, este o coproducție realizată de către Fundatia Artmedia, Nordic Black Theatre, Cafeteatret, în parteneriat cu Universitatea de Vest din Timișoara și Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și este inspirat de tragediile provocate de Războiul Civil Sirian, izbucnit în 2011. Proiectul face parte din Sunlight Young Festival, inițiativă bilaterală finanțată de SEE and Norway Grants, parte a programului de finanțare pentru Timișoara Capitală Europeană a Culturii 2023.
Repetiția generală din 4 septembrie, de la ora 20:00 va fi de asemenea cu public, iar locurile se pot rezerva gratuit accesând acest link.
Spectacol pus în scenă cu studenți și tineri
La acest proiect participă 10 studenți ai Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara, coordonați de către actrița și regizoarea Mirela Puia, care este și asistent de regie al spectacolului. Acestora li se alătura 12 tineri norvegieni de la Școala de Teatru Nordic Black Xpress, din Oslo.
Yann Verburgh, autorul textului a susținut la Timișoara un workshop destinat tinerilor actori implicați în coproducția româno-norvegiană. Printre temele abordate s-au numărat: legătura dintre teatru și cinematografie, surse de inspirație pentru scenariști, felul în care tehnologia modernă influențează artele spectacolului.