Oamenii de știință au înțeles în sfârșit cum apar pe lume băieții
Tehnologia este utilă pentru toată lumea. Atât pentru oamenii de rând, cât și pentru cercetători. Prin intermediul noilor tehnologii oamenii de știință au înțeles în sfârșit cum apar pe lume băieții. Descoperirea are legătură cu genomul uman, mai precis cu cromozomul Y.
Prin definiție, genomul uman este reprezentat de un grup de cromozomi, diferiți genetic, necesari pentru formarea unui organism. Oamenii au o pereche de cromozomi sexuali în fiecare celulă. Bărbații posedă un cromozom Y și un cromozom X, în timp ce femeile au doi cromozomi X, cu unele excepții. Până acum oamenii de știință dețineau puține informații despre cromozomul Y, regăsit în organismul bărbaților și al băieților. Acesta se transmite de la un părinte de sex masculin la urmașii de sex masculin. Adică de la tată la fiu. De asemenea, e important de știut că genele acestui cromozom ajută la guvernarea funcțiilor reproductive cruciale, inclusiv producția de spermatozoizi. Totodată, genele cromozomului Y sunt implicate și în riscul și gravitatea cancerului.
O descoperire importantă
În 2020 oamenii de știință au publicat un studiu referitor la cromozomul X, dar despre Y nu se știau foarte multe. Studiul realizat acum de cercetători a scos la iveală caracteristici importante din punct de vedere medical al cromozomului Y.
„Cromozomul Y este cel mai mic și cel mai rapid în evoluție cromozom din genomul uman și, de asemenea, cel mai repetitiv. Avem acum o rețetă despre cum să asamblăm complet cromozomul Y, care, deși costisitoare în acest moment, se poate traduce în viitor în genomică personalizată”, a declarat, potrivit reuters.com, Monika Cechova, co-autor al studiului. Potrivit cercetătorilor, noua înțelegere mai completă a genelor cromozomului Y oferă promisiuni pentru aplicații practice, inclusiv în cercetarea legată de fertilitate. De asemenea, oamenii de știință au descoperit că o parte din ADN-ul acestui cromozom a fost confundat în studiile anterioare ca fiind de natură bacteriană.