Alimentele pe bază de plante nu sunt întotdeauna cea mai bună alegere. Ce este important să știm
Doar pentru că un preparat nu conține alimente de origine animală nu îl face sănătos. De fapt, multe alimente vegane elimină cele mai hrănitoare părți ale mesei și lasă în urmă părțile nesănătoase. Nici alimentele de origine animală nu sunt nesănătoase. Acestea reprezintă o parte importantă a sistemelor alimentare nutritive, echitabile și durabile. Aduc produsele pe bază de plante un beneficiu sănătății noastre?
Mai întâi trebuie să înțelegem ce sunt produsele vegane și produsele pe bază de plante. Un produs alimentar pe bază de plante sau vegan constă în principal din plante. Majoritatea oamenilor care folosesc astfel de produse o fac pentru a susține o dietă 100% vegetală. Aceștia aleg să adopte o dietă pe bază de plante din diferite motive. Persoanele care însă nu țin o astfel de dietă și aleg un produs doar pentru că este pe bază de plante sau vegan, trebuie să știe că acest lucru nu îl face întocmai sănătos. Alimentele de origine animală nu sunt nici ele nesănătoase.
Produsele pe bază de plante, alegerea multor persoane
Nu numai că oamenii pot obține toate proteinele și nutrienți necesari dintr-o dietă fără carne, dar există și o multitudine de alte beneficii pentru sănătate. O astfel de dietă este considerată a fi bogată în nutrienți și plină de fibre, grăsimi sănătoase, proteine, vitamine și minerale. Este un mod foarte sănătos de a mânca și de a satisface toate nevoile nutritive ale corpului nostru. O mulțime de lanțuri de magazine fast-food promovează și ele alimentele pe bază de plante ca fiind opțiuni mai sănătoase. Numeroase persoane le aleg, considerând că acestea aduc astfel un beneficiu sănătății și satisfac nevoile nutritive în timp ce se bucură de o masă delicioasă. În alte țări, meniul copiilor de la cantina școlii promovează produse pe bază de plante, din aceleași considerente.
Aduc aceste produse un beneficiu sănătății noastre?
În realitate, multe dintre aceste opțiuni pe bază de plante sunt de fapt mai nesănătoase, eliminând singurii nutrienți din farfurie și lăsând părțile ultra-procesate, sărace în nutrienți. Alimentele de origine animală reprezintă o parte importantă a sistemelor alimentare nutritive, echitabile și durabile. Foarte important este modul în care alimentele sunt preparate și care sunt înlocuitorii cărnii. Cu toți știm faptul că o porție de cartofi prăjiți nu este întocmai benefică pentru sănătatea noastră, chiar dacă este vorba despre o legumă.
Pagina de Instagram Global Food Justice Alliance prezintă următoarele exemple de opțiuni pe bază de plante, destul de populare și în țara noastră, și modul în care eliminarea cărnii nu este tocmai benefică pentru sănătatea noastră: „Pizza vegană elimină brânza și carnea, produse bogate în nutrienți, lăsând pâinea săracă în nutrienți. Meniurile cu burgeri pe bază de plante îndepărtează chifteaua de carne bogată în nutrienți și lasă chifla ultra-procesată, cartofii prăjiți și sucul. Meniurile de hot dog pe bază de plante înlocuiesc cârnații bogați în nutrienți și lasă chifla procesată și condimentele.”
Pericolul alimentelor ultra-procesate
Alimentele ultra-procesate reprezintă un pericol pentru mulți oameni, în special în cazurile în care acestea se regăsesc în dieta zilnică. Aproape 60% din locuitorii Marii Britanii consumă alimente ultra-procesate, ca parte din dieta lor națională. Acest lucru a transformat Marea Britanie în cel mai mare consumator al acestor alimente, din întreaga Europa. Mulți aseamănă pericolele acestor alimente cu pericolele consumului de tutun. Consumul în cantități mari este mortal. Aici sunt incluse produse precum pâinea feliată (care conține multe chimicale ce o fac să reziste la raft mult timp cu aspect proaspăt), cerealele pentru micul dejun (cele dulci, colorate și în diverse forme) și mâncărurile instant. Deși parte a dietei zilnice a multora dintre noi, acestea expun milioane de oameni la risc de atacuri de cord și accident vascular cerebral.
„Oamenii care mănâncă cele mai multe alimente produse în masă au cu 24% mai multe șanse de a suferi un atac de cord și un accident vascular cerebral, arată noile statistici. Și au, de asemenea, cu 39% mai multe șanse de a dezvolta hipertensiune arterială, a constatat un studiu separat. Chiar și alimentele comercializate ca opțiuni „sănătoase”, cum ar fi batoanele cu fructe sau proteine și iaurturile cu conținut scăzut de grăsimi, sunt probabil dăunătoare sănătății inimii. Studiile anterioare au legat consumul de alimente ultra-procesate cu o serie de probleme de sănătate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2 și cancerul”, scrie dailymail.co.uk.