Locuri de poveste din România. Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Începând cu anul 2001 în țara noastră funcționează un muzeu cel puțin interesant. Este vorba despre Muzeul Pălăriilor de Paie din Crișeni, județul Harghita. Localitatea este cunoscută și sub denumirea de Kőrispatak. Ideea de a deschide un astfel de muzeu îi aparține lui Lajos Szőcs, un locuitor al satului. Familia sa s-a ocupat, de asemenea, cu fabricarea pălăriilor de paie, iar acum duce afacerea mai departe. Din pasiune pentru ceea ce face, Lajos Szőcs a cumpărat și renovat pe cheltuiala sa o fermă tradițională din Crișeni, care găzduiește acum Muzeul pălăriilor de paie.
Cum arată muzeul
La fel ca toate meșteșugurile tradiționale, fabricarea pălăriilor de paie a fost în declin în ultimii ani, acesta fiind principalul motiv pentru crearea acestei instituții. În prima încăpere a muzeului sunt expuse tipurile de pălării confecționate și purtate la țară, împreună cu uneltele folosite pentru confecționarea lor, precum și diverse ornamente și ustensile din paie.
În muzeu, puteți vedea nu numai pălării de paie, ci și o colecție minunată de pietre expuse în curte. Pietrele sunt în starea lor originală, sculptate și lustruite de natură de-a lungul vremii. Puteți descoperi forme de animale, portrete și chiar șapca lui Lenin în piatră. Vizitatorii regăsesc în curtea muzeului și mici panouri direcționale care afișează numele orașelor din care a fost vizitat muzeul.
Pentru a oferi informații, fondatorul muzeului a creat și o pagină de internet care poate fi accesată aici. „Dorim să oferim informații utile pentru cei care nu au avut încă ocazia să viziteze Kőrispatak și nu au avut ocazia să viziteze Muzeul Pălăriilor de Paie în realitate. În speranța că site-ul nostru web va fi o experiență plăcută și utilă, aducând poate amintiri plăcute pentru cei care au vizitat regiunea noastră, vă doresc tuturor o navigare plăcută”, e mesajul de întâmpinare a lui Lajos Szőcs de pe site.