Informație importantă pentru părinții care-și duc copiii la creșă
În Metodologia de organizare și funcționare a creșelor și a altor unități de educație timpurie antepreșcolară se regăsește o informație foarte importantă pentru părinții care-și duc copiii la creșă.
Primele zile la creșă pot fi destul de grele atât pentru cei mici, cât și pentru părinți. Copiii se simt de multe ori abandonați. Plâng și nu vor să rămână acolo fără mama sau tata. Ei bine, legea le oferă părinților dreptul de a sta două săptămâni cu cei mici la creșă. Pentru a se acomoda. Prevederea se regăsește în Metodologia de organizare și funcționare a creșelor li a altor unități de educație timpurie antepreșcolară, la Capitolul I, articolul 17. „După înscriere, părintele / reprezentantul legal, în urma discuției cu personalul didactic, poate beneficia de un program special de acompaniere a copilului în timpul programului unității, pentru o perioadă de maximum 10 zile lucrătoare”, se arată în lege.
Unde se aplică această prevedere
Măsura se aplică atât în creșe, cât și în celelalte unități de educație timpurie. De cele 10 zile lucrătoare pot beneficia părinții care au copiii înscriși la:
creșe arondate unei unități de învățământ preșcolar cu personalitate juridică, cu program prelungit;
creșe arondate unei unități de învățământ preuniversitar cu personalitate juridică care are în componență nivel preșcolar, inclusiv creșele confesionale care solicită arondarea prin decizie a inspectoratelor școlare județene/al municipiului București;
creșe nearondate unei unități de învățământ, pentru care autoritățile administrației publice locale au calitatea de persoană juridică fondatoare și care devin unități de învățământ cu personalitate juridică și sunt coordonate metodologic de inspectoratul școlar județean/al municipiului București;
centre de zi cu grupe de antepreșcolari; acestea nu au statutul de unități de învățământ.
Potrivit legii, numărul de ore pentru activități zilnice, precum și numărul de activități dintr-o săptămână desfășurate cu copiii antepreșcolari variază în funcție de tipul de program ales de părinți. Acesta poate fi normal, de cinci ore, sau prelungit, de 10 ore. Conform prevederilor în vigoare, activitățile desfășurate cu copiii antepreșcolari vor fi alternate cu pauze. Pauzele pot fi alocate jocului liber, jocurilor de mișcare, exercițiilor fizice, unei tranziții, unei rutine.