Șoferii, puși să consume alcool, iar apoi să se urce la volan. Care a fost scopul
Știm cu toții câte accidente au loc din cauza faptului că oamenii se urcă la volan băuți. Din păcate acest lucru se întâmplă și la alții, nu doar la noi în țară. În Japonia, șoferii au fost puși să consume alcool, iar apoi să se urce la volan.
Autoritățile încearcă prin tot felul de campanii să-i facă pe oameni să înțeleagă faptul că nu trebuie conducă dacă au consumat alcool sau alte substanțe interzise. Pentru siguranța rutieră și cu speranța că vor reduce numărul accidentelor, polițiștii și instructorii auto din orașul Fukouoka din Japonia au demarat o campanie interesantă.
Foarte mulți șoferi spun că ei sunt în stare să conducă chiar dacă au consumat alcool, iar autoritățile le-au arătat că nu e chiar așa. Inițiativa a fost lansată la 17 ani de la moartea a trei copii din oraș. Doi băieți de patru și trei ani și sora lor de un an au murit după ce mașina familiei lor a fost lovită de un om care conducea sub influența alcoolului.
Cum s-a desfășurat experimentul și ce rezultate a avut
La experimentul polițiștilor și instructorilor au luat parte mai mulți șoferi. Pentru început, aceștia au avut de parcurs, fără să fi consumat alcool, trei porțiuni de drum. Un slalom, o curbă în S și o serie de curbe strânse. Înainte să se urce din nou la volan, șoferii au băut bere, vin și băuturi spirtoase. Unul din șoferi a declarat că se simte capabil să conducă. Chiar dacă fața i s-a înroșit, mâinile i s-au răcit și ritmul cardiac i-a crescut. Același sentiment a fost exprimat și de șoferul care a provocat accidentul în care cei trei copii au murit.
Totuși, pentru a le dovedi că nu sunt capabili să conducă, așa cum cred, șoferii au fost puși să parcurgă din nou cele trei porțiuni de drum. Atunci s-a dovedit că alcoolul consumat chiar le influențează modul de a conduce. „Chiar dacă consumul de alcool afectează abilitățile de care oamenii au nevoie pentru a conduce, cum ar fi capacitatea cognitivă, judecata și capacitatea de manevră a vehiculului, șoferul presupune că poate conduce în siguranță. Acesta este pericolul condusului sub influența alcoolului”, a declarat Shojiro Kubota, directorul școlii de șoferi, potrivit Mainichi, citat de theguardian.com.