Elevii, nemulțumiți de metodologia de acordare a burselor
La finalul săptămânii trecute a fost publicată Metodologia de acordare a burselor școlare, iar elevii se declară nemulțumiți de ea. Mai multe aspecte îi fac pe aceștia să spună că proiectul publicat continuă haosul început de Legea învățământului preuniversitar.
Mai multe asociații din țară critică reforma adusă burselor în proiectul de acordare a acestora. Asociația Elevilor din Constanța (AEC), Asociația Elevilor din Timișoara (AETM), Asociația Elevilor din București și Ilfov (AEBI), Asociația Elevilor din Maramureș (AEM), Asociația Elevilor din Bacău (AEBc) și Asociația Vâlceană a Elevilor (AVE) consideră că deciziile luate ridică multe semne de întrebare.
Ce-i nemulțumește pe elevi
Metodologia arată că bursele de ajutor social se vor acorda numai elevilor ai căror părinți au un venit mediu net lunar pe membru de familie mai mic de 50% din salariul minim net pe economie. Reprezentanții asociației nu sunt de acord cu această decizie. „Un copil ai cărui părinți câștigă amândoi salariul minim pe economie are un venit prea mare pentru a beneficia de această bursă și a fi sprijinit de către stat”, explică reprezentanții AEC, într-un comunicat de presă.
Un alt aspect cu care elevii nu sunt de acord vizează bursele de merit. Ele vor fi acordate pentru maxim 30% din elevii dintr-o clasă, spre deosebire de Legea învățământului preuniversitar, unde numărul de elevi era de minim 30%. „Având în vedere faptul că admiterea la liceu se realizează într-un mod ierarhic (ierarhiile fiind accentuate prin noua lege), raportarea la colegii de clasă nu are sens, aceștia fiind repartizați într-o clasă în mod ierarhic. Considerăm că propunerea ar avea sens strict în cazul învățământului gimnazial. Acolo unde elevii sunt repartizați în funcție de circumscripție”, mai transmit reprezentanții asociaților de elevi.
Acum, elevii celor șase asociații au două cerințe care să rezolve problemele pe care aceștia le văd în sistem. „Solicităm ridicarea pragului de venit pentru bursa de ajutor social, în vederea sprijinirii mai multor elevi. Și extinderea numărului de elevi care beneficiază de burse de merit”, spun, în încheiere, elevii.