Cel mai neobișnuit animal a fost ales pentru a reprezenta o țară. Aflați mai multe despre Scoția și creatura mitică reprezentativă
Cel mai neobișnuit animal a fost ales pentru a reprezenta o țară. Astăzi vă prezentăm mai multe despre Scoția și creatura mitică reprezentativă. Unicornul este animalul național al acestei țări.
Unicornii, asemănători unor cai cu aripi și corn în frunte, sunt considerați a fi creaturi bune și pure, cu diferite puteri magice. Coarnele lor au puterea de a vindeca rănile și bolile și de a neutraliza otrava. Legendele spun că unicornii sunt greu de prins. Deși aceste creaturi nu există în zilele noastre, fosilele unor astfel de creaturi au fost descoperite în trecut. Se pare că aceștia nu arătau deloc cum credeam noi. Deși nu este calul alb cu un corn radiant la care s-ar putea să ne gândim, elasmotherium sibiricum, mai bine cunoscut sub numele de unicorn siberian, semăna mai mult cu un rinocer decât cu un cal. Unicornii sunt prezenți în diferite jocuri, animații și cărți pentru copii. În ziua de astăzi, aceștia simbolizează copilăria și magia.
Cel mai neobișnuit animal a fost ales pentru a reprezenta o țară
Scoția este renumită pentru istoria plină de legende și creaturi mitice. Astfel, faptul că cel mai neobișnuit animal a fost ales pentru a o reprezenta, este unul comun. Aceste creaturi mitice au fost legate de Scoția timp de secole întregi. Unicornul reprezenta, în mitologia celtică, un adevărat simbol al inocenței, puterii și purității. Numeroasele povești despre cavaleri și lupte asociate cu unicornul au făcut din unicorn un simbol al masculinității. Acesta este, probabil, unul dintre motivele pentru care o creatură mitică este animalul național al Scoției.
Scoția și creatura mitică reprezentativă
Unicornul a apărut, pentru prima dată în istoria Scoției, pe stema regală creată în secolul al XII-lea. Monedele de aur cu unicorn au apărut în secolul al XV-lea, când a fost încoronat regele James al III-lea. În momentul unirii dintre Anglia și Scoția, stema Scottish Royal Arms conținea doi unicorni. Aceștia susțineau un scut, reprezentând un semn al puterii și protecției. Unicornul a fost înlocuit apoi cu un leu, animalul național al Angliei, pentru a arăta că țările sunt cu adevărat unite.
Unicornul este prezent în stemă, fiind mereu delimitat de un lanț de aur, adesea așezat în jurul corpului. Scoțienii considerau unicornul ca fiind cel mai puternic animal dintre toate, care nu putea să fie umilit prea ușor. În prezent, Scoția sărbătorește Ziua Națională a Unicornului pe data de nouă aprilie a fiecărui an. Vizitatorii și locuitorii Scoției pot vedea numeroși unicorni în toată țara, multe dintre clădiri și monumente conținând acest animal mitic.
Unicornul, prezent și în țara noastră
Oare câți dintre voi știți că la noi în țară există un castel cu unicorni? Da, ați văzut bine. Acesta se numește Castelul Kornis și e situat în satul Mănăstirea, comuna Mica, județul Cluj. Să nu vă gândiți că sunteți singurii care nu au auzit de acest castel. Cumva este normal ca lumea să nu știe de el. Asta deoarece azi el e părăsit și în mare parte au mai rămas doar ruine. Însă, atracția principală pentru copii, adică unicornii, sunt la locul lor. Castelul Kornis este una dintre cele mai interesante clădiri din zona Transilvaniei. Conform site-ului Primăriei Mica, cândva castelul era de-a dreptul superb. Mai mult decât atât, găzduia cel mai mare muzeu de Științe Naturale din Europa. Locul e inclus și în Lista monumentelor istorice atestate din România, cu patru poziții: Castelul Kornis, aripa veche a castelului, corpul neoclasic al castelului și fântâna castelului.