Cum le explicăm copiilor moartea unei persoane dragi și cum îi ajutăm în perioada de doliu
Pierderea unei persoane dragi este un eveniment dureros atât pentru adulți cât și pentru copii. În aceste momente, comportamentul unui copil se poate schimba și este nevoie de sprijinul unui adult pentru a înțelege mai bine ce simte și cum să facă față noilor sentimente. Iată cum le explicăm copiilor moartea unei persoane dragi și cum îi ajutăm în perioada de doliu.
„A ajuta copiii să facă față durerii este un proces delicat. Oferirea unui mediu sigur și de susținere în care își pot exprima sentimentele este crucial. Încurajați comunicarea deschisă, răspundeți sincer la întrebările lor și validați-le emoțiile. Oferiți confort și liniștire și luați în considerare implicarea unui consilier sau terapeut cu experiență în doliul copiilor, dacă este necesar. Amintiți-vă, călătoria fiecărui copil prin durere este unică, așa că a fi răbdător și adaptabil este esențial”, scrie pagina de Instagram children.are.the.future.
Cum le explicăm copiilor moartea unei persoane dragi
Este important să folosim cuvinte simple atunci când vorbim despre pierderea unei persoane dragi. Pe lângă faptul că această experiență este nouă și cei mici nu știu prea multe despre ea, cuvintele complicate și discursul elevat ar putea aduce și mai multe întrebări în mintea copiilor. De asemenea, este foarte important să dăm dovadă de atenție atunci când vine vorba de răspunsurile și întrebările lor. Pentru a-i ajuta să facă față noilor sentimente, afecțiunea, cuvintele bune și mângâierile sunt foarte importante, chiar dacă nu pot ține locul persoanei pierdute.
Cum îi putem ajuta pe copii în perioada de doliu
Pentru a-i ajuta pe copii în perioada de doliu, este necesar să eliminăm factorii surpriză. Astfel vom avea posibilitatea de a le oferi confort. Copiii trebuie să știe exact ce urmează și la ce trebuie să se aștepte. Este important deci să le explicăm care sunt pașii următori și să le prezentăm evenimentele care se vor întâmpla. Suferința copiilor se poate diminua cu timpul, benefic fiind să îi ajutăm să își amintească într-un mod plăcut momentele alături de persoana dragă, oferindu-le confort și liniștește încă din perioada incipientă a doliului.
Sfaturi pentru adulți
Pentru a ajuta copiii să facă mai bine față sentimentelor triste, pagina de Instagram children.are.the.future le oferă părinților următoarele sfaturi de care trebuie să țină cont în urma decesului unei persoane dragi:
„Încurajați copiii să-si exprime sentimentele și explicați-le de ce este în regulă să fie triști, supărați sau confuzi.
Folosiți un limbaj adecvat vârstei pentru a explica situația. Răspundeți la întrebările lor cu sinceritate, dar evitați detaliile copleșitoare.
Permiteți-le să vorbească despre sentimentele și amintirile lor. Ascultați cu atenție, fără a judeca.
Respectați rutinele zilnice cât mai mult posibil pentru a oferi stabilitate într-o perioadă dificilă.
Explicați-le că emoțiile lor sunt valide și normale. Evitați să le spuneți cum „ar trebui” să se simtă.
Încurajați copiii să creeze memoriale, să deseneze imagini sau să scrie scrisori persoanei pe care a pierdut-o.
Există multe cărți potrivite vârstei despre durere care îi pot ajuta pe copii să-și înțeleagă sentimentele.
Desenele creative, pictura și jocul imaginativ îi pot ajuta să-și exprime emoțiile.
Permiteți-le să petreacă timp cu prietenii, membrii familiei sau grupurile de sprijin care le pot oferi confort.
Dacă durerea copilului provoacă suferință semnificativă, luați în considerare implicarea unui psiholog sau terapeut pentru copii”.